Na másle zpěníme na jemno pokrájenou cibulku, zasypeme hladkou moukou, promícháme a zalijeme cca 1,5 dcl vody nebo vývaru. Důkladně promícháme, aby nezůstaly žádné hrudky. Dolijeme zbytkem vody a znovu promícháme
Oloupané brambory pokrájíme na menší kousky a přidáme do hrnce společně s kořením. Osolíme.
Po chvíli přidáme čerstvý nebo mražený hrášek (v nouzi i z plechovky), smetanu a vaříme do změknutí brambor (cca 20 minut). Nejprve na vyšší stupeň bez pokličky, aby se omáčka zredukovala na požadovaný objem a hustotu. Nezapomínáme míchat!
Na závěr dochutíme cukrem, citrónovou šťávou nebo octem, pepřem, případně můžeme dosolit.
Smetanové brambory s hráškem můžeme zdobit osmaženou slaninou, pažitkou atd. Recept je výborný i se zelenými fazolkami. popřípadě s obojím.