reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

1. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Smetanová houbová omáčka

Smetanová houbová omáčka

Tentokrát něco pro houbaře. Recept na houbovou omáčku zjemněnou smetanou a octem.


  • 3,1

    1 713×

    3,1 1713
  • 45 min

  • 26×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 826 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 601 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem

17. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Postup přípravy

Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Menší houby pouze rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Pokud použijeme sušené houby, namočíme je předem do vody nebo mléka, aby změkly.

V kastrolu necháme rozehřát máslo. Přidáme mouku a necháme vysmažit zlatavou jíšku. Přilijeme houbový vývar z kostky a necháme základ omáčky provařit, aby se rozvařily možné hrudky.

Zatím si rozehřejeme olej. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Na rozehřátém oleji ji osmažíme dozlatova. Přidáme houby a směs okořeníme pepřem a kmínem. Houby necháme jen lehce podusit.

Dušené houby vsypeme do základu omáčky a necháme vše povařit, aby omáčka získala ten správný houbový šmrnc. Omáčku zjemníme oběma druhy smetany a podle chuti osolíme a okyselíme octem.

Houbovou smetanovou omáčku podáváme s dušeným masem a houskovým knedlíkem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Smetanová houbová omáčka

    Celkový počet komentářů: 35
    • Helena
      Helena

      Bílá smetanová omáčka

      Uvařím bešamel z másla a hladké mouky. Mezi tím si povaříme houby zvlášť, a následně je propláchnu. Když mám hotový světlý bešamel, zaliji ho buď mlékem anebo vývarem z hovězího masa, které nakonec vložím do hotové omáčky. Bešamel provařím, osolím, p|idám trochu octa a cukru. Aby omáčka byla sladkokyselá. Nakonec přidám povařené houby a trochu je v omáčce provařím. Příloha domácí houskový kynutý knedlík

      22.08.2019 20:09:39

    • jan
      jan

      a co když nemam cibuli

      14.05.2019 10:15:26

    • dodal
      dodal

      recept mojí kmotřenky

      vydusit hříbky okmínované lehce osolené,udržovat dušení pár lžícemi vody po minimální dobu púl hodiny, následně zahustit mléčným klechtem se solamylem, povařit a zjemnit smetanou.Chuť hříbků bude ta pravá.Nerušit jejich chuť ničím jiným.

      15.10.2014 10:37:57


    • Kuchaříček
      Kuchaříček

      Komentář k receptu Smetanová houbová omáčka

      Sice je mi 17 ale trochu se vyznám v gastronomii a docela mě překvapují některé komentáře ale i recepty jestli chcete normální recepty doporučuji receptury teplých pokrmů od Jaroslava Runštuka

      04.09.2014 18:42:53

    • avamn
      avamn

      Houbový bujón

      A když nemáte cibuli, dejte tam sójovou omáčku...

      25.08.2014 18:04:50

    • mimi
      mimi

      Tohle musí být ale šílená bomba do žaludku. Bešamel na másle, houby na oleji, šlehačka, smetana a navíc hnusná kostka ve které je kdovíco a hlavně glutasol, který když se povaří, je to jed na játra a ledviny. Opražila bych zlehka houby s cibulí a kmínem na másle, zředila mlíkem, uvařila houby doměkka.Potom bych přidala jíšku z pytlíku a nakonec bych to osolila a opepřila.Ještě bych přidala zakysanou smetanu /není tak tučná/ abych výslednou omáčku okyselila. Já to tak dělám léta a každému to chutná a nejdou kila nahoru.

      03.07.2009 11:39:23

      • karin
        karin

        Milá, zlatá, houbová omáčka se nevaří každý den, ba ani každý týden, takže si ji chceme správně užít a pochutnat si. To, co popisuješ je hodně chudá náhražka, asi by nebyla nejoblíbenější jídlo mého vnoučka, jak je tomu s tou mou poctivou.

        21.02.2013 10:36:27

      • Vladimír
        Vladimír

        Prý kostku NE a pak tam nacpe jíšku s pytlíku :0)))))

        14.08.2014 15:49:49


    Nalezeno receptů: 35
    |< << 1234 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Smetanová houbová omáčka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.