reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

1. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Smetanová houbová omáčka

Smetanová houbová omáčka

Tentokrát něco pro houbaře. Recept na houbovou omáčku zjemněnou smetanou a octem.


  • 3,1

    1 726×

    3,1 1726
  • 45 min

  • 26×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 824 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 045 hodnocení

Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši

30. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 764 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 857 hodnocení

KVÍZ: Jak hodně se vyznáte ve vínu? Vyzkoušejte se!

30. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Svatomartinské hody - 6 nejlepších receptů na dokonalou hostinu

29. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

29. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 296 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 705 hodnocení

Dušené červené zelí s brusinkami krok za krokem

28. 10. 2020

Postup přípravy

Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Menší houby pouze rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Pokud použijeme sušené houby, namočíme je předem do vody nebo mléka, aby změkly.

V kastrolu necháme rozehřát máslo. Přidáme mouku a necháme vysmažit zlatavou jíšku. Přilijeme houbový vývar z kostky a necháme základ omáčky provařit, aby se rozvařily možné hrudky.

Zatím si rozehřejeme olej. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Na rozehřátém oleji ji osmažíme dozlatova. Přidáme houby a směs okořeníme pepřem a kmínem. Houby necháme jen lehce podusit.

Dušené houby vsypeme do základu omáčky a necháme vše povařit, aby omáčka získala ten správný houbový šmrnc. Omáčku zjemníme oběma druhy smetany a podle chuti osolíme a okyselíme octem.

Houbovou smetanovou omáčku podáváme s dušeným masem a houskovým knedlíkem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Smetanová houbová omáčka

    Celkový počet komentářů: 37
    • mimi
      mimi

      Tohle musí být ale šílená bomba do žaludku. Bešamel na másle, houby na oleji, šlehačka, smetana a navíc hnusná kostka ve které je kdovíco a hlavně glutasol, který když se povaří, je to jed na játra a ledviny. Opražila bych zlehka houby s cibulí a kmínem na másle, zředila mlíkem, uvařila houby doměkka.Potom bych přidala jíšku z pytlíku a nakonec bych to osolila a opepřila.Ještě bych přidala zakysanou smetanu /není tak tučná/ abych výslednou omáčku okyselila. Já to tak dělám léta a každému to chutná a nejdou kila nahoru.

      03.07.2009 11:39:23

      • Venom
        Venom

        Jíška z pytlíku je pěkně hnusná, stačí zamíchat do smetany trochu mouky a jíšku vůbec nedělat.

        19.07.2009 12:23:21

      • Kolemjdoucí
        Kolemjdoucí

        Nic proti, ale jíška z pytlíku bude daleko větší svinstvo, než jíška domácí. Bešamelovou omáčku (její přípravu) jsem v receptu nenašel, pokud máte na myslí to, že se jíška zaleje vývarem, pak se jedná de facto o velouté.

        A co se zakysané smetany týče, k sehnání je s obsahem 15-19 % tuku (to taky není zrovna moc "lajt", samozřejmě, lze použít superodhlehčené svinstvo od předních výrobců pseudomléčných výrobků, tuk se zde dožene škrobem a chemií - dobrou chuť Vám přejí Gumárně Púchov :-D ).

        Navíc, tady je 100 ml šlehačky a 100 ml zakysané smetany na téměř litr vývaru, což bych ještě nepovažoval za takovou katastrofu, pokud se takovou stravou necpu každý den.

        26.09.2010 19:04:59


      • orssinek
        orssinek

        Text komentáře byl smazán.

        Text komentáře byl smazán.

        02.10.2012 02:27:54

      • orssinek
        orssinek

        draha mimi, besamel se dela vzdycky na masle! Je to italsky recept (besamel) a ten vyzaduje maslo, mouku, mleko, sul a muskatovy orisek.

        02.10.2012 02:28:03

      • Ivana
        Ivana

        Bože, takové kritiky, jak je to všecko nezdravé a pak sama napíše: "Přidala bych jíšku z pytlíku" ??? Tak to si pomůžeš nádhero

        20.02.2013 16:30:01

      • Ivana
        Ivana

        Bože, takové kritiky, jak je to všecko nezdravé a pak sama napíše: "Přidala bych jíšku z pytlíku" ??? Tak to si pomůžeš nádhero

        20.02.2013 16:42:03

      • karin
        karin

        Milá, zlatá, houbová omáčka se nevaří každý den, ba ani každý týden, takže si ji chceme správně užít a pochutnat si. To, co popisuješ je hodně chudá náhražka, asi by nebyla nejoblíbenější jídlo mého vnoučka, jak je tomu s tou mou poctivou.

        21.02.2013 10:36:27

      • Vladimír
        Vladimír

        Prý kostku NE a pak tam nacpe jíšku s pytlíku :0)))))

        14.08.2014 15:49:49

      • olga
        olga

        A dáte tam jíšku ze sáčku.No to je super.

        24.10.2020 18:44:25


    Nalezeno receptů: 37
    |< << 1234 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Smetanová houbová omáčka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.