reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Smažený sírovec obyčejný s petrželovými brambory

Jednoduchý recept na delikátní houbu Sírovec obyčejný, který má právě sezonu a počítá se mezi velké lahůdky na stole.


  • 2,8

    13×

    2,8 13
  • 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na obalení

podle chuti

příloha



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 545 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 813 hodnocení

Tip na podzimní večery: Recept na pečený čaj krok za krokem

17. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 660 hodnocení

Recept na jablečný mřížkový koláč krok za krokem

17. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Posilte si imunitu díky rakytníku

17. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 560 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Přírodní lékárnička: Hlávkové zelí a jeho využití nejen v kuchyni

16. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 533 hodnocení

Jak žít s bezlepkovou dietou

16. 9. 2019

Postup přípravy

Sírovec obyčejný pokrájíme na řízky o tloušťce asi 7 až 8 mm a opláchneme proudem studené vody, abychom ho zbavili případných nečistot. Potom dáme sírovec do vroucí osolené vody, ve které ho povaříme asi 10 minut. Povařené houby dáme na krátký čas (asi 1 až 2 minuty) do ledové vody - blanšírujeme, scedíme a necháme dobře odkapat od vody a vychladnout.

Vychladlé řízky z hub obalíme v hladké mouce, následně ve vejcích rozšlehaných s mlékem a solí, potom obalíme ve strouhance. Obalené řízky z hub smažíme v horkém oleji z obou stran do zlato-hněda a dáme odsát od přebytečného tuku na papírovou kuchyňskou utěrku.

Mezitím brambory očistíme, pokrájíme na čtvrtiny a uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka. Uvařené brambory scedíme a promícháme s čerstvým máslem a čerstvě posekanou petrželovou natí.

Smažený sírovec obyčejný s petrželovými brambory servírujeme horký s petrželovými brambory a jemným zeleným listovým salátem. Jde o velmi chutné a rychlé jídlo. Mladý sírovec obyčejný chutí připomíná řízky z kuřecích prsou.

Sírovec obyčejný roste na kmenech stromů a pařezech v listnatých lesích. Jedná se o dřevokaznou houbu žluto-oranžové barvy a přirostlou ke stromu s široký půlkruhovým přehnutým kloboukem. Dužina je bílá anebo jemně krémově žlutá, za mlada šťavnatá a měkká. V dospělosti dost tuhá, křehká a drobivá. Vůni má příjemně hubovou a chuť trochu kyselou.

Sírovec roste od jara do podzimu, ale nejlepší je nyní, když je ještě mladý. Velmi hojný je jeho výskyt v teplých lužních lesích, ale jinak je rozšířený téměř na celé zeměkouli. Pokud máte možnost tuto hubu koupit anebo nasbírat, vřele doporučuji vyzkoušet tento recept, určitě si výborně pochutnáte.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Smažený sírovec obyčejný s petrželovými brambory

    Celkový počet komentářů: 1

    • Milan
      Milan

      Stroganov zo sírovca

      Ja som po blanšírovaní sírovca ho narezal na prúžky a pripravil ako stroganov.Chutil výborne.

      08.10.2018 09:51:08


    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Smažený sírovec obyčejný s petrželovými brambory

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.