Recept na tradiční smažené karbanátky z mletého masa. Česká klasika, která chutná s vařeným bramborem, bramborovou kaší, ale i za studena s krajícem dobrého chleba.
5 stroužků | česnek |
1 ks | vejce |
1 ks | cibule |
2 lžíce | hladká mouka |
500 g | mleté maso |
100 ml | studená voda |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
petrželka | |
majoránka | |
mletý kmín | |
mletý černý pepř | |
podle potřeby | |
strouhanka | |
olej na smažení |
1. Mleté maso smícháme s vodou a necháme asi 30 minut v chladu odpočinout, aby bylo šťavnatější.
2. Mezitím si připravíme ostatní suroviny. Malou cibuli oloupeme a nasekáme najemno. K masu přidáme vejce, pepř, kmín, majoránku, prolisovaný česnek nebo lžičku sušeného česneku, petrželku nebo pažitku, sůl, cibuli, mouku a strouhanku podle potřeby. Hmotu dobře propracujeme.
3. Ze směsi tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance.
4. Karbanátky smažíme v rozehřátém tuku po obou stranách dozlatova.
5. Smažené karbanátky podáváme s bramborovou kaší, sypanou nakrájenou jarní cibulkou a doplníme čerstvou zeleninou.
!TIP k přípravě
Zkuste klasickou strouhanku nahradit z půlky kukuřičnou. Karbanátky budou křupavější. Někdo je zase rád obaluje v klasickém trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Vylepšit je můžeme také nastrouhaným sýrem, který přidáváme do masové směsi.
!Tip k podávání
Smažené karbanátky podáváme ihned po usmažení, tak chutnají nejlépe. Nejlépe se hodí jakákali bramborová příloha a zeleninový salát. Dopřát si je můžeme však i za studena, třeba s krajícem chleba a sterilovanou okurkou.
Foto: Shutterstock.com
Milujete karbanátky? Zkuste recepty, které vás posadí na židli!
Karbanátky jsou klasikou české kuchyně. Kromě masových karbanátků jsou stále oblíbenější i ty zeleninové - z cukety, květáku, brokolice, řepy i dýně. Ale jak je připravit, aby byly opravdu šťavnaté? A existuje i jiný druh přípravy než smažení?
Recept na smažené karbanátky krok za krokem
Fotorecept na klasické smažené karbanátky z mletého masa. S bramborovou kaší chutnají výborně, přitom příprava není nijak složitá. Lze si je zpestřit přidáním nastrouhané kořenové zeleniny.
Mleté maso a koření: Naučte se správné kombinace a vyzkoušejte prověřené recepty
Domácí mleté maso má mnohem lepší chuť a můžeme z něj připravit i jiné chutné pokrmy - nejen sekanou nebo karbanátky. Nakonec máme záruku, že bude kvalitní a čerstvé.
autor dobrá víla
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena