reklama
hledat uživatel
       

Slíváky

Je období švestek, a to se u nás dělaly slíváky. Někdo je dělá jako klasické domácí buchty, ale my je děláme jako bochánky.


  • 4,5

    34×

    4,5 34

Postup přípravy

Do misky si rozdrobíme kvasnice, posypeme lžičkou cukru a zalejeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek.

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Do mísy si prosejeme mouku, vsypeme cukr, dáme rozpuštěný tuk, žloutky, sůl, vanilkový cukr, kvásek, vlijeme trochu mléka, ovšem postupně, abychom neutopili mlynáře. Vypracujeme vláčné, nelepivé těsto a necháme na teple vykynout.

Mezitím švestky omyjeme a pokud chceme, vypeckujeme.

Po vykynutí lžící vykrajujeme kousky těsta, ze kterých děláme placičky. Na každou placičku dáme 2 nebo 3 švestky, lžičku cukru se skořicí, zabalíme a dáme na vymazaný plech. Neděláme klasické domácí buchty, ale bochánky, kterých se na plech vejde asi 9 ks.

Poté na plechu necháme slíváky ještě chvilku vykynout, potřeme vajíčkem a v troubě asi při 180 °C pečeme dozlatova.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Slíváky

    Celkový počet komentářů: 2

    • Hermin Hainrich
      Hermin Hainrich

      Znám je moc dobře. Jdou ale dělat i z bramborového těsta a ty se potom smaží na sadle. Jsou vážně moc dobre oboje.

      17.12.2017 18:58:34

    • Beruška Dana
      Beruška Dana

      velmi suprový recept na slíváky.Těsto je perfekt,hezky se z něho dělá. Jsou nadýchané . Vřele doporučuji.

      24.08.2014 09:07:05

    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Slíváky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.