reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Slepičí polévka z domácí slepice

Recept na chutnou polévku z domácí slepice krmené kukuřicí a obilím. Z domácí slepice je polévka nejchutnější.


  • 2,3

    19×

    2,2 19
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 829 hodnocení

Recept na boloňské špagety krok za krokem

23. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 674 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

23. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Videorecept: Úžasně jednoduchý ovocný drobenkáč

22. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 674 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 270 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 544 hodnocení

Recept na domácí pizzu Margherita krok za krokem

21. 10. 2019

Postup přípravy

Koupíme domácí kukuřicí a obilím krmenou slepici. Dočistíme slepici od chlupů, peří a nečistot, vyřežeme biskupa, omyjeme, osušíme a vyřežeme žlutý tuk. Pokud je velká, rozdělíme slepici na polovinu.

Vyřežeme páteř a druhou polovinu slepice odložíme do mrazáku, třetí část - hrabáky, krk, křídla, žaludek a játra odložíme do mrazáku na později na drůbkovou polévku. Moje slepice po vyřezání vážila přes 4 kg, proto jsem ji takto rozdělila.

Polovinu slepice i s vyřezaným žlutým tukem dáme do velkého hrnce, zalijeme dostatečným množstvím studené vody a podle chuti osolíme. Vodu už během vření nedoléváme, aby vývar byl silný.

Pomalu přivedeme do varu, snížíme plamen na minimum, vaříme sotva znatelným čeřením doměkka, čas vaření závisí od velikosti a věku slepice. Když se slepice vaří, očistíme všechnu zeleninu a pokrájíme na hrubší kusy. Na cibuli ponecháme spodní slupku, protože dodá vývaru pěknou barvu.

Během vaření odebíráme průběžně tvořící se pěnu, aby vývar byl čirý a průhledný. Asi hodinu před koncem vaření přidáme všechnu zeleninu, všechno koření a zelené natě. Když je už slepice téměř měkká, vybereme ji z vývaru a přeložíme do pekáče. Část masa obereme a pokrájíme na malé kousky.

Když je zelenina uvařená al dente, vybereme ji do mísy. Vývar necháme asi 30 minut odstát a potom ho přecedíme přes husté síto do jiného hrnce. Část vývaru odebereme do menšího hrnce a uvaříme v něm zavářku do polévky.

Na talíř dáme pokrájené slepičí maso, pokrájenou zeleninu, zalijeme horkým vývarem, posypeme čerstvě posekanou petrželovou natí a servírujeme. Zavařené domácí nudle podáváme scezené na míse zvlášť a každý si nabere podle sebe sám. Jako zavářku můžeme použit i játrové knedlíčky, krupicové halušky anebo jinou zavářku podle vlastní chuti.

Domácí slepice je sice finančně náročnější, avšak když ji rozdělíme na vícekrát, připravíme z ní ještě další hlavní chod, potom je její cena velmi přijatelná a její chuti se žádná z obchodu nikdy nevyrovná, protože domácí je prostě domácí. Silná voňavá domácí slepičí polévka patří mezi sváteční dobroty.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Slepičí polévka z domácí slepice

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.