reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Šlehačková vánočka

Vyzkoušejte tradiční vánočku, ovšem recept je vyladěný tak, aby se rozplývala na jazyku, byla jemná, nadýchaná a vláčná. V medové krustě s křupavými mandlovými lupínky.


  • 5,0

    10×

    5 10
  • 1 h 15 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu

na potření

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 625 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 879 hodnocení

Domácí výroba uzenin - připravte si tu nejlepší klobásu, jakou jste kdy jedli!

22. 1. 2020

Bábovka

4,7 1 628 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 708 hodnocení

Omáčky k dochucování salátů: Dodají jídlu šmrnc!

21. 1. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 181 hodnocení

Rychlé obědy do krabičky - stačí 45 minut a máte skvělé jídlo do práce

20. 1. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 576 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 707 hodnocení

Čokoládový Sacher dort krok za krokem

19. 1. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 276 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 582 hodnocení

Šéfkuchařův videorecept: Jak na nakládaný sýr, kterým oslníte nejednu návštěvu?

18. 1. 2020

Postup přípravy

Do hrnku ohřejeme smetanu (cca 40 °C), rozdrobíme čerstvé droždí, přimícháme lžičku cukru, zlehka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme zhruba 10 minut odstát, aby vzešel kvásek. 

Mezitím si do misky odvážíme mouku, po okrajích ji posolíme, uprostřed vytvoříme důlek, přelijeme vzešlý kvásek, zbylou část cukru a začneme od středu míchat. Vzápětí přidáme ostatní suroviny, tedy žloutky, zbytek cukru a změklé máslo (nebo nastrouhané). Pokud chceme, přidáme i rozinky a vanilkový extrakt (lze vynechat).

Ze všech ingrediencí vymísíme nelepivé těsto, zbytečně však nepřidáváme velké množství mouky. Pokud máme doma robota na mísení těsta či domácí pekárnu, můžeme využít na zjednodušení práce. Zlehka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme cca 1 hodinu kynout.

Vykynuté těsto zdvojnásobí svůj objem. Poté těsto přemístíme na vál. Těsto rozdělíme na tolik dílů, z kolika pramenů plánujeme vánočku zaplétat. Z dílů vytvoříme dlouhé hady a zapleteme.

Zapletenou vánočku přemístíme na plech s pečícím papírem, necháme ještě půl hodiny dokynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky.

Šlehačkovou vánočku pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova a propečena, celkem cca 25 minut. Záleží na objemu vánočky a troubě, jistotou bude zkusit propečenost špejlí. Pokud by byla vánočka brzy zlatá, přikryjeme ji alobalem a pečeme takto dál do propečena.

Ihned po vytažení z trouby potřeme vánočku pomocí mašlovačky rozpuštěným máslem s medem a necháme vychladnout.

Po vychladnutí krájíme šlehačkovou vánočku na plátky a podáváme například s máslem a marmeládou.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Šlehačková vánočka

    Celkový počet komentářů: 1

    • libuse
      libuse

      slehackova vanocka

      p o h a d k a :-)

      03.12.2018 11:39:21


    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Šlehačková vánočka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.