Vykuchaného a omytého kapra bez šupin potřeme zevnitř i zvenku citronovou šťávou a solí. Do kapra vložíme několik snítek tymiánu a bobkové listy. Kapra necháme 30 minut odpočinout. Pak jej obalíme dobře v mouce.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky a dáme vařit na pár minut, ne do úplného změknutí. Oloupanou cibuli a papriky nakrájíme na proužky. Česnek nasekáme na jemno a posypeme po celém kapru.
Kapra vložíme do vhodného pekáčku. Okolo kapra uložíme zeleninu. Směs zalijeme bílým vínem. Kapra vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme asi 40 - 50 minut dokřupava. Podle potřeby podléváme vývarem.
Slavnostního kapra postavíme na tác (snažíme se) a okolo posypeme zeleninou. Slavnostního kapra podáváme ihned jako hlavní chod.