Malé válečky sekané si upečeme den dopředu v alobalu ze 40 dkg mletého masa podle chuti každého kuchaře.
Špenátové listy (třeba mražené) spaříme, pak je krátce podusíme s nakrájeným pórkem na tuku, opepříme, osolíme a přidáme prolisovaný česnek. Špenátovou směs necháme vychladit.
Listové těsto rozdělíme na 3 díly a vyválíme na tenké pláty, poklademe sýrem, pak špenátem, na který poklademe slaninu nebo šunku, položíme válečky studené sekané, svineme do závinu a konce dobře uzavřeme.
Slaný závin s mletým masem položíme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou, posypeme kmínem (mákem, sezamem) a dáme péct do vyhřáté trouby, až je krásně růžový.
Slaný závin s mletým masem podáváme teplý nebo studený. Studený závin se podává lépe, protože je sýr ztuhlý.