reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Slaný závin Banica

Slaný závin z listového těsta plněný balkánským sýrem.


  • 4,5

    25×

    4,5 25
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

náplň

podle potřeby

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 577 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Recept na linecké těsto krok za krokem

15. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 611 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 685 hodnocení

10+1 otázek: Tuky jsou pro tělo nepostradatelné, kterým se však raději vyhýbat?

14. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 174 hodnocení

Recept na vánoční perníčky krok za krokem

14. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 571 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 684 hodnocení

Příprava smaženého sýru podle šéfkuchaře

14. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 554 hodnocení

Videorecept: Vafle z ječné mouky - rychlá svačinka, se kterou u dětí zabodujete!

13. 11. 2019

Postup přípravy

Balkánský sýr rozetřeme v míse, přidáme vejce a důkladně promícháme se sýrem.

Balíčky listového těsta rozpůlíme a všechny čtyři díly vyválíme na moukou vysypaném vále.

Pláty potřeme sýrovou směsí, zatočíme v pevné záviny a přendáme je na plech vyložený pečícím papírem. Konce závinů pevně stlačíme.

Záviny potřeme rozpuštěným máslem a dáme pozvolna péct do předehřáté trouby na 180°C až 200°C, podle typu trouby. Pečeme dozlatova asi 35 minut.

Slaný závin Banicu můžeme podávat teplý, ale chutná i studený.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Slaný závin Banica

    Celkový počet komentářů: 6
    • Alnilam
      Alnilam

      Jednou jsem od kamaráda napůl řeka jedla řeckou pitu s balkánem a byla z listového těsta, ačkoliv recepty jsou pro arabský chléb. Bylo to naprosto nejlepší a od té doby jsem to nemohla sehnat a zapomněla na ingredience. A tohle je přesně ono, je to naprostá bomba!

      17.04.2012 17:57:18

      • Ivuška
        Ivuška

        Originál banica se dělá z bulharského těsta-kury-je tenké jako papír,ale i můj "Bulhar"tvrdí,že z listového je to lepší.Jsem ráda,že Vám to připomnělo Vaše kamarády a jejich dobrotu :-))))

        18.04.2012 06:54:22

    • Ivuška
      Ivuška

      Bez vajec dělali banicu tam,kde byli chudí a neměli je,mne to Bulhaři naučili s vejci. Pravda je,že jogurt se tam dává,já to zapomněla napsat,dík za připomenutí:-))

      08.03.2012 11:42:48


    • Lola
      Lola

      Lze to ještě zjednodušit tím, že to není závin ale jen mezi dvě placky listového těsta nastrouhaný balkánský sýr a prokapat trochu vejcem a posypat malinko jen tak na chuť červenou paprikou. Výtečný rychlý slaný desert :)

      17.02.2012 22:17:49

    • Hanka
      Hanka

      Kamarádčin otec je bulhar, jeho recept na banicu je bez vajec, zato na jednu nohu závinu s balk. sýrem cca 4 lžičky bílého hutného jogurtu.

      06.02.2012 20:58:18

    • martina.svejdarova
      martina.svejdarova

      Supersnadne a opravdu chutne :)

      13.11.2010 18:06:46


    Nalezeno receptů: 6

    Přidat příspěvek k receptu Slaný závin Banica

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.