reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Slaný smetanový koláč s hřiby a uzenou slaninou

Recept na velmi chutnou přílohu k sytým polévkám na kyselo, možné však podávat i jako samostatný chod.


  • 2,8

    16×

    2,7 16
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 579 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Recept na smažené plněné žampiony krok za krokem

18. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 611 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 687 hodnocení

Perníkové chaloupky na hrneček krok za krokem

17. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 175 hodnocení

Základní suroviny k pečení vánočního cukroví

17. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 572 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 685 hodnocení

Recept na bramborový guláš s klobásou krok za krokem

17. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 556 hodnocení

Videorecept: Vánoční pracny podle Anny

16. 11. 2019

Postup přípravy

Do mísy robota prosejeme hladkou mouku a smícháme se solí. Ve středu do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, zalijeme vlažnou vodou a necháme vykynout kvásek (asi 15 minut).

K vykynutému kvásku přidáme vejce, olej a vymísíme pomocí mísících háků hladké a pružné poloměkké těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu, trvá to asi 1 hodinu.

Než těsto vykyne, pravé dubové hřiby namočíme na 30 minut do teplé vody, potom povaříme asi 10 minut, scedíme od vody a necháme vychladnout. Očištěnou cibuli pokrájíme na půlměsíčky, očištěný česnek na plátky, hustou kyselou smetanu osolíme podle chuti a domácí uzenou slaninu pokrájíme na malé kostky.

Vykynuté těsto vyklopíme na plech vystlaný teflonovou fólií a rukama ho rovnoměrně roztlačíme na velikost plechu. Těsto potřeme osolenou kyselou smetanou, na povrchu rozložíme měsíčky cibule, plátky česneku, uvařené vychladlé hřiby, okořeníme čerstvě mletým černým kořením a posypeme kostkami domácí uzené slaniny.

Koláč s hřiby ještě necháme asi 20 minut nakynout a poté vložíme péct do trouby, na spodek nezapomeneme dát hrneček s horkou vodou. Pečeme asi 30 minut při teplotě 180 °C. Upečený koláč vybereme. Když trochu vychladne, pokrájíme ho na obdélníky nebo jiné tvary.

Slaný smetanový koláč s hřiby a uzenou slaninou podáváme teplý k sytým polévkám na kyselo, ale také jako samostatný druhý chod či jen tak samostatně. Výborně chutná i za studena. Tento slaný koláč je šťavnatý, sytý a nádherně voní po pravých dubových hřibech a po česneku, přitom příprava je poměrně jednoduchá.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Slaný smetanový koláč s hřiby a uzenou slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.