Vlažnou vodu promícháme se solí a olivovým olejem. Do mísy prosejeme mouku a do důlku přidáme sušené droždí s cukrem. Přilijeme polovinu dochucené vody a prsty vše zpracujeme. Postupně a podle potřeby doléváme zbytek vody, záleží na mouce, ale těsto musí být pružné, ne měkké.
Z těsta vytvoříme bochníček, který uložíme do pomoučené mísy a přikryjeme vlhkou utěrkou. Necháme na teplém místě zdvojnásobit.
Těsto rozdělíme na dva stejné díly. Každý díl vyválíme na velikost naší kulaté formy, kterou předem potřeme olejem. Slaný koláč můžeme připravit i v jediném větším plechu.
Rajčata promícháme se solí, natrhanou bazalkou a olejem. Mozzarellu osušíme a nakrájíme na kostičky.
Rajčatovou omáčkou potřeme koláče a vložíme do vyhřáté trouby na 250 °C, pečeme přibližně 7 minut. Mozzarellou posypeme koláče a dáme dopéct na asi dalších 5 minut.
Slaný koláč s rajčaty a mozzarellou krájíme a ihned podáváme.