reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Slaný koláč na francouzský způsob

Recept na slaný koláč se sýrem, uzeninou a zeleninou, který je vhodný třeba k večeři. Výborný je i studený jako pohoštění k vínu nebo pivu.


  • 4,8

    47×

    4,7 47
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

náplň

podle chuti

podle potřeby

těsto

zálivka



Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Papriky omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na proužky. Vařený uzený jazyk nebo šunku nakrájíme na kostičky. Slaninu pokrájíme na velmi jemné kousky. Tvrdý sýr nastrouháme. Nasekáme pažitku a utřeme česnek se solí a pepřem.

Z mouky, žloutku, másla a mléka vyválíme těsto, kterým vyložíme vymazanou koláčovou formu o průměru 26 cm. Těsto na dně propícháme vidličkou, aby se nenafouklo.

Připravíme náplň. Na malém množství oleje rozškvaříme slaninu a na ní necháme lehce zesklovatět cibuli. Směs přendáme do misky a necháme vychladnout. Potom přidáme uzeninu, papriky a sýr. Vše promícháme.

Zálivka: Rozšleháme vejce, obě smetany, mléko, přidáme utřený česnek a vmícháme sekanou pažitku.

Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut při teplotě 200 °C. Potom formu vyjmeme a na korpus vložíme náplň, kterou přelijeme zálivkou. Vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 40 - 50 minut, dokud náplň neztuhne a zrůžoví.

Slaný koláč na francouzský způsob podáváme teplý se zeleninovým salátem. Výborný je i studený k vínu nebo pivu.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Slaný koláč na francouzský způsob

    Celkový počet komentářů: 7
    • Monika
      Monika

      Náplň je opravdu dobrá, trochu přemýšlím nad jiným těstem, je dost drobivé. Ale určitě jsem tento koláč nedělala naposledy!

      26.04.2018 10:41:06

    • Viktorka
      Viktorka

      Nejlepsi slany kolac. Miluju to.

      26.07.2015 15:16:24

    • Áňa M.
      Áňa M.

      Komentář k receptu Slaný koláč na francouzský způsob

      Děkuji za výbornou inspiraci, všichni strávníci si koláč chválili.
      Nemusím papriky, tak jsem tam místo nich a cibule dala dýni a zelí, které jsem předem podusila. Těsto se mi upeklo, i když jsem ho při druhém pokusu zapomněla předpéct, a zálivka ztuhla, přestože jsem místo šlehačky použila jen 12% smetanu.

      10.11.2013 23:14:25


    • Klára
      Klára

      Super recept! =)

      08.09.2012 19:54:25

    • Míša
      Míša

      Nám se to bohužel vůbec nepovedlo. Začalo to už přípravou těsta, které se neskutečně trhalo a nebyla jsem schopná ho dostat do mísy. Pokračovala jsem přesně dle receptu, bez jakýchkoliv experimentů a potom pekla asi 45 min. Okraje těsta krásně zrůžověly, ale spodek nebyl vůbec upečený, byl úplně syrový (prostě mouka s máslem). Ač nejsme nároční, těsto se opravdu jíst nedalo a muselo do koše. Náplň jsme potom zbaštili s vařenými bramborami.

      Recept nechci hanit, protože nevím, kde se stala chyba. Náplň byla výborná, těsto bohužel k ničemu.

      06.11.2011 13:16:23

    • luckanavratilova
      luckanavratilova

      Nevím jak je to možné, ale zálivka mi vytekla mimo koláč. A "zvodnatěla". Jediné co mě napadlo je, že by to mohlo být šlehačkou. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Děkuji

      13.07.2011 19:23:45

    • Majda
      Majda

      K vylepšení chuti jsem ješte přidala listový špenát a vůbec to nebylo špatné! Opravdu labužnický recept ! :)

      28.01.2011 20:22:24

    Nalezeno receptů: 7

    Přidat příspěvek k receptu Slaný koláč na francouzský způsob

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.