reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Slaný cuketový dort

Zeleninový dort z francouzské kuchyně. Poprvé jej prezentovala Maria Stewart a recept prošel celým internetem. Každý si recept trošku přizpůsobil a dort se stal oblíbenou pochoutkou po celém světě.


  • 2,9

    23×

    2,9 23
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 549 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 815 hodnocení

Houbová sezóna je tady! Přinášíme tipy na ty nejlepší houbové recepty!

22. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Za hodinu na stole: Cuketová bábovka krok za krokem

21. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Palačinky na 5 způsobů: Plněné tvarohem, jablíčky i klasické s marmeládou

21. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 561 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno

20. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 535 hodnocení

Recept na dýňové noky se špenátem krok za krokem

20. 9. 2019

Postup přípravy

Mladou cuketu omyjeme, osušíme, zbavíme obou konců, slupku ponecháme a nastrouháme na slzičkovém struhadle do mísy. Kapii zbavíme jadřince, žilek, semínek, umyjeme a pokrájíme na malé kostky. Česnek pokrájíme nadrobno, kozí sýr na malé kostky, parmazán nastrouháme a petrželovou nať nasekáme na jemno.

K nastrouhané cuketě přidáme hladkou mouku, kypřící prášek, čerstvě mletý černý pepř, sůl, nastrouhaný parmezán a ovesné vločky, které vsáknou do sebe nadbytečnou vlhkost.

V další míse rozšleháme vejce s jogurtem a olivovým olejem a potom vlijeme do důlku v moučné směsi, zlehka spojíme, přisypeme pokrájený kozí sýr, posekanou petrželovou nať, pokrájený česnek a kapii. Směs promícháme zlehka, až se spojí v těsto, ale nesmíme vypracovávat, jen spojíme. Pokud máme rádi černé olivy, můžeme je odpeckovat, pokrájet na kousky a do těsta před pečením přidat.

Rozevírací teflonovou dortovou formu o průměru 15 cm jemně vymažeme olejem, vlijeme do ní připravené těsto, povrch uhladíme polévkovou lžící, pokapeme olejem a jemně posypeme nastrouhaným parmazánem.

Cuketový dort pečeme do červena v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut. Upečený slaný dort vyndáme z trouby a necháme zchladnout. Po 15 minutách dortovou formu rozevřeme a odstraníme z boku dortu. Když je slaný dort vlažný, nakrájíme ho na libovolné porce, servírujeme teplý, nebo studený s česnekovým jogurtovým dipem, který jsme ochutili solí, troškou mletého černého pepře a citronovou šťávou.

Slaný cuketový dort podáváme jako samostatné jídlo s jogurtovým dipem, případně přílohu, předkrm či chuťovku. Chutná studený i teplý. Výborně chutná k obědu i večeři. V menším množství na snídani i svačinu. Příprava je nenáročná a lehká, je to něco, čím příjemně překvapíte rodinu i návštěvy.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Slaný cuketový dort

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.