reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Slaný bramborový koláč plněný mletým masem

Jde o recept na chutný a sytý bramborový koláč z maďarské kuchyně, který plníme mletým masem.


  • 3,2

    25×

    3,2 25
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

náplň

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 816 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 032 hodnocení

Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši

27. 9. 2020

Bábovka

4,7 1 755 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 851 hodnocení

Zkuste to doma! Recept na valašský frgál krok za krokem

27. 9. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 142 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 218 hodnocení

Jednoduše skvělý! Jablečný koláč s drobenkou krok za krokem

26. 9. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 612 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 799 hodnocení

Umíte správně skladovat potraviny? Prověřte se v našem testu!

26. 9. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 293 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 697 hodnocení

Jako od maminky: Segedínský guláš krok za krokem

26. 9. 2020

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme náplň. Středně velkou cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky, oloupaný česnek na plátky. Cibuli orestujeme na rozehřátém oleji do zesklovatění, přidáme plátky česneku a necháme je rozvonět, stačí je prohřívat asi 1 minutu. Přidáme mleté maso, které za stálého míchání opékáme do zhnědnutí. Směs okořeníme čerstvě mletým pepřem, přidáme domácí rajčatovou omáčku, krátce orestujeme, promícháme s masem, osolíme, přidáme majoránku a dobře promícháme. Směs necháme po přípravě zcela vychladnout.

Velké brambory očistíme a uvaříme je ve slupce doměkka. Ještě teplé je oloupeme a protlačíme mačkadlem na brambory. Brambory nemusíme být úplně do hladka, s malými rustikálními kousky brambor bude koláč po upečení ještě chutnější. Když jsou brambory už jen vlažné, přidáme sůl, čerstvé změklé máslo, prášek do pečiva, sladkou smetanu a po menších částech přisypáváme také mouku. Vše důkladně smísíme rukama na poloměkké těsto, vytvarujeme z něj obdélník, který rozválíme na pomoučněné desce na tloušťku asi 0,5 cm. Plát těsta svisle rozdělíme nožem na dvě části, a sice na 2/3 a 1/3.

Větší část těsta přeneseme pomocí válečku do pekáče vyloženého pečícím papírem, roztlačíme rukama tak, aby po obvodě byl pás vysoký asi 1,5 cm. Na těsto rovnoměrně rozprostřeme vychladlou masovou náplň, přikryjeme druhou částí těsta a povrch potřeme rozšlehaným vejcem.

Slaný bramborový koláč plněný mletým masem vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C (funkce horní a dolní ohřev) a pečeme asi 45 minut, dokud povrch slaného koláče nezíská pěknou zlato-hnědou barvu.

Upečený slaný bramborový koláč vyjmeme z trouby a nakrájíme na porce. Koláč servírujeme jako teplé samostatné jídlo na večeři s horkým čajem, chutná i jako 2. chod na oběd. Dobrý je i za studena jako příloha k sytým polévkám. Je to staré, tradiční a nenáročné sedlácké jídlo, které zasytí i zahřeje, není finančně nákladné a příprava je jednoduchá. Jako příloha ke slanému koláči se výborně hodí domácí čalamáda a kapustový salát.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Slaný bramborový koláč plněný mletým masem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.