reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Sladký ořechový dort

Jednoduchý ořechový dort, který ozdobami získá na přitažlivosti.


  • 4,5

    26×

    4,4 26

Postup přípravy

Salko vaříme den předem asi 2 hodiny v dostatečném množství vody, podle potřeby je vodu nutno dolévat.

Jemně mleté mandle smícháme s cukrem, bílkem a medem. Pokud je marcipán řídký, přidáme sušené mléko a vypracujeme tužší, nelepivé těsto. Na pocukrovaném vále těsto vyválíme na silnější placku a formičkami vykrájíme různé ozdoby, které necháme na podnose schnout. (Marcipán - těsto 1).

Žloutky utřeme s cukrem a vodou do světlé pěny. Přidáme jemně mleté ořechy, citronovou kůru a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jako poslední opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků a špetky soli.

Formu (pr.26), vymazanou tukem a vysypanou moukou, naplníme těstem a povrch uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut na 180 °C. Pak formu přikryjeme alobalem a ještě asi 10 minut dopečeme. Špejlí vyzkoušíme, jestli se těsto nelepí. Dort necháme vychladnout.

Karamelové Salko v elektrickém šlehači smícháme s rozměklým máslem a rumem do hladkého krému bez kousků másla.

Dortový korpus rozkrojíme, potřeme marmeládou (jahodovou) a na marmeládu naneseme veškerý krém, který uhladíme. Přiklopíme horním dílem korpusu a vložíme do chladničky asi na 30 minut zatuhnout.

Čokoládovou polevu rozpustíme a celý dort polijeme. Opět vložíme do chladničky asi na 30 minut, aby čokoláda zatuhla.

Před podáváním sladký ořechový dort ozdobíme kopečky šlehačky, na které rozdělíme marcipánové ozdoby.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Sladký ořechový dort

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.