Recept na 4 až 6 porcí výborného salátu z dnes již běžných surovin české kuchyně.
sůl | |
30 g | rozinky |
3 lžíce | voda |
500 g | cuketa |
6-8 | ančovičky |
pepř | |
3 lžíce | olivový olej |
3 lžíce | ocet vinný |
1 stroužek | nakrájený česnek |
3 lžíce | piniové ořechy |
snítky petrželky |
Cukety seřízneme na obou koncích a nakrájíme ostrým nožem na dlouhé tenké proužky. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme česnek a opékáme ho za stálého míchání asi 2 minuty.
Přidáme cukety a za stálého míchání je opečeme dozlatova. Potom přidáme vodu a vinný ocet, pánev přikryjeme a cukety zvolna dusíme za občasného zamíchání 10 minut.
Řezy z ančoviček (sardelí) opláchneme, jsou-li solené, nebo vyjmeme z nálevu, jsou-li naložené, nakrájíme nahrubo a rozetřeme zadní stranou vařečky na pastu.
Pastu z ančoviček, piniové oříšky a rozinky vmícháme do směsi na pánvi. Zvýšíme teplotu a mícháme, dokud cukety nezměknou a nepokryjí se tenkou vrstvou omáčky. Podle chuti osolíme a opepříme.
Pokrm rozdělíme do misek, ozdobíme petrželkou a podáváme horký nebo při pokojové teplotě. Sladkokyselé cukety výborně chutnají jako samostatný lehký pokrm nebo jako přílohový salát.
Zdroj: Slovart.cz
autor Vilienka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena