Dýňové zákusky ozdobené dýňovými semínky. Recept na lahodné muffiny z dýně hokaido.
těsto | |
---|---|
4 lžíce | cukr |
8 lžic | olej |
1 ks | vejce |
250 ml | mléko |
1 ks | hřebíček |
1 lžička | skořice mletá |
1 balíček | vanilkový cukr |
250 g | hladká mouka |
0.5 balíčku | kypřicí prášek do pečiva |
0.5 ks | dýně Hokaido |
podle potřeby | |
mléko | |
na ozdobu | |
čokoláda | |
dýňová semínka | |
podle chuti | |
muškátový oříšek |
Nejprve si připravíme dýňové pyré. Dýni oloupeme a nakrájíme na slabé kostky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do trouby a pečeme při 250 °C zhruba 10 minut do změknutí. Poté necháme trochu vychladnout. Vychladlou dýni dáme do nádoby, ve které ji budeme mixovat. Mixujeme ponorným mixérem do jemna. Pro lepší mixování přilijeme trochu mléka. Do misky dáme 250 g hladké mouky, půlku balíčku prášku do pečiva, 8 polévkových lžic oleje, 250 ml mléka a mixérem vyšleháme. V hmoždíři si nadrobno rozdrtíme hřebíček a jdeme dochucovat. Do těsta vsypeme rozdrcený hřebíček, balíček vanilkového cukru, 4 polévkové lžíce cukru krystal, lžičku mleté skořice a podle chuti přistrouháme muškátový oříšek. Těsto důkladně promixujeme, aby se nám všechny suroviny spojily. Nakonec do těsta vmixujeme předem připravené dýňové pyré. Těsto lijeme do formiček. Ozdobíme dýňovými semínky a nasekanou čokoládou. Dýňové muffiny pečeme asi 20 - 25 minut v předehřáté troubě. Jestli je těsto dobře pečené nepoznáme po píchnutí špejlí. Dýně bude trochu mazlavější a na špejli se bude lepit. Musíme tedy pozorovat hořejšek muffinu. Těsto vystačí na 12 muffinových formiček. Sladké dýňové muffiny podáváme jako lahodný zákusek k různým příležitostem.
Thajsko, Indie i Amerika: Dýně a její zpracování ve světových kuchyních
Dýně známe jako báječnou podzimní dekoraci, ale mnozí z nás nedají dopustit ani na zdravé a chutné dýňové pokrmy. Na zahradách dýně působí tak trochu jako rozpínavý plevel, ale nakonec jsme rádi za úrodu plodů, které při správném skladování mohou vydržet až do jara. A česká kuchyně rozhodně není jediná, ve které má dýně na podzim stálé místo ve zpracování.
autor Sabina B
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena