Do hrnce dáme vařit vodu, cukr, skořici, hřebíček, badyán a špetku kyseliny citronové. Oloupeme jablka, ale loupat je také nemusíme. Dále jablka rozčtvrtíme, odstraníme jádřince a přidáme je do vařícího nálevu. Zamícháme a přivedeme zpět k varu. Vaříme 2 - 3 minuty, ochutnáme a podle chuti dosladíme či okyselíme.
Jablkový kompot plníme ihned do dobře vymytých sklenic, zavíčkujeme vyvařenými šroubovacími víčky, otočíme sklenici vzhůru nohama a necháme vychladnout. Nesterilujeme.
Kdo má obavy, může naplněné a dobře uzavřené sklenice s jablečným kompotem nechat ještě projet myčkou alespoň na 65 °C. Stačí je přidat ještě horké do myčky 20 minut před domytím nádobí. Z uvedeného množství vytvoříme 4 velké kilové sklenice nebo 8 půlkilovek.
Skvělý jablečný kompot podáváme jako sladký dezert k jídlu, ale je dobrý i samotný jen tak na chuť.