reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Škvarkovo-bramborové pagáče

Ve svátečním shonu se hodí vyzkoušet recept na škvarkovo-bramborové pagáče, které můžeme podávat jako výbornou slanou chuťovku k vínu, také k syté polévce či jenom tak samotné.


  • 5,0

    5 7
  • 2 h 30 min

Ingredience

na potření



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 621 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 878 hodnocení

Šéfkuchařův videorecept: Jak na nakládaný sýr, kterým oslníte nejednu návštěvu?

18. 1. 2020

Bábovka

4,7 1 625 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 706 hodnocení

6 nejlepších receptů na jablečný štrúdl

17. 1. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 181 hodnocení

Luštěninové rigatoni s cuketou a parmazánem krok za krokem

16. 1. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 576 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 707 hodnocení

Masopustní hodování - zabijačkový guláš, tlačenka a výborné sádlo jako za starých časů

15. 1. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 276 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 581 hodnocení

Videorecept: Kuřecí prsa plněná sýrem

15. 1. 2020

Postup přípravy

Větší bramboru uvaříme ve slupce, ještě za tepla oloupeme a roztlačíme vidličkou na jemno. Domácí solené škvarky posekáme na jemné kousky. Prosátou mouku smícháme se solí, do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme v teple vykynout kvásek.

Ke kvásku přidáme roztlačenou teplou bramboru, slunečnicový olej, vaječný žloutek, zakysanou smetanu, čerstvě mletý černý pepř a všechno důkladně zpracujeme na polotuhé hladké těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu.

Vykynuté škvarkové těsto přeložíme na lehce pomoučněnou desku, rozválíme na obdélník, potřeme sekanými škvarky, přitom ponecháme asi 3 cm volný pás těsta. Seshora dolů přeložíme těsto nad náplní o třetinu a to stejné uděláme zdola nahoru. Potom přeložíme zprava doleva o třetinu a stejně zleva doprava. Povrch jemně pomoučníme, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 15 minut odpočívat.

Znovu rozválíme a opět těsto překládáme, celkem zopakujeme třikrát skládání. Potom rozválíme na obdélník o tloušťce asi 2 cm, povrch nožem narýhujeme na mřížku, pokrájíme na čtverce anebo jiné tvary jako trojúhelníky anebo okrouhlé pagáče.

Pagáče přeložíme na plech s teflonovou fólií, povrch pagáčů potřeme rozšlehaným bílkem a necháme ještě 15 minut kynout. Pagáče pečeme dorůžova v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut.

Škvarkovo-bramborové pagáče podáváme jako výbornou chuťovku k vínu nebo pivu. Pagáče jsou vláčné i více dní díky bramborovému těstu a jsou velmi chutné - prudce jedlé.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Škvarkovo-bramborové pagáče

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.