Škvarky umeleme. Část škvarků můžeme nechat v celku. Pomleté škvarky dáme do misky, přidáme žloutek, sůl a prosejeme obě mouky. Na mouku rozdrobíme droždí a postupně přiléváme vlažné mléko a promícháváme vařečkou. Vždy záleží na kvalitě mouky, kolik mléka přijme. Vařečkou zpracujeme vláčné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát silný 1 cm a vykrájíme z něj kolečka. Pagáčky dáme na plech pokrytý pečícím papírem, povrch potřeme rozmíchaným bílkem a posypeme podle chuti mákem, kmínem, sezamem nebo hrubozrnnou solí. Ostrým nožem vyřežeme na pagáčcích mřížku asi 2 mm hlubokou.
Pagáčky pečeme v troubě dozlatova asi 20 minut. Teplota závisí na zkušenostech s troubou.
Škvarkové pagáčky naší tety podáváme jako výbornou chuťovku k pivu nebo vínu.