reklama
hledat uživatel
       

Škubánky

Starý a dobrý recept.


  • 4,5

    38×

    4,4 38
  • 35 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 627 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 885 hodnocení

Růžičková kapusta zpestří jídelníček

28. 1. 2020

Bábovka

4,7 1 638 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 714 hodnocení

Videorecept: Špagety s krémovou houbovou omáčkou

27. 1. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 181 hodnocení

Recept na jablečný závin krok za krokem

25. 1. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,2 577 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 708 hodnocení

Maso k uzení: Pochutnejte si na krkovici i slanině

25. 1. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 276 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 588 hodnocení

Recept na kynuté buchty s povidly krok za krokem

24. 1. 2020

Postup přípravy

Oškrábeme brambory, nakrájíme je na menší kostičky, osolíme a zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené. Brambory dáme vařit. Když brambory změknou, hrnec stáhneme z plamene. Na brambory ve vodě nasypeme hrubou mouku tak, aby nebyla vidět voda. Obrácenou stranou vařečky v hrnci uděláme několik děr, aby byl vidět vývar. Hrnec přiklopíme a dáme na plotýnku na nejnižší stupeň tak na 10 minut, aby se mouka propařila.

Po této době plotýnku vypneme (ale hrnec necháme na teplé plotýnce) a brambory s moukou rozšťoucháme dohladka. Ještě můžeme obrácenou stranou lžíce vzniklou směs roztírat po stranách hrnce, aby byla hladší.

V rozpuštěném sádle namočíme lžíci a na talíř vykrajujeme škubánky, které pak lehce pokapeme sádlem. Výborné jsou s s kyselým mlékem. Chutnají i nasladko tak, že neosolíme brambory před vařením, ale na talíři je posypeme cukrem, mákem nebo tvarohem.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Škubánky

    Celkový počet komentářů: 7
    • sikulka
      sikulka

      Moje babička nám dělávala " opečánky " a nestačila je smažit, jak rychle mizely.Ze škubánků udělala placičku, opekla-osmažila pěkně do křupava a teprve potom sypala mákem.

      22.01.2020 10:51:42

    • mirka
      mirka

      Komentář k receptu Škubánky

      je to pravda, proto vodu sliji a nechám jí jen asi do poloviny brambor, přidám mouky tak, aby se pod ní brambory schovaly, propíchám obrácenou vařečkou, nechám mouku prohřát a po rozmačkání a propracování, jsou škubánky tuhé akorát. dá to práci, ale stojí to za to, dobrou chuť ! promiňťe, ale popsala jsem to takhle, aby se povedly i tomu, kdo je v životě nedělal a pamatuje si je jen ze školní jídelny / u nás to nebyly škubánky, ale bláto /, ale ty kuchařky, co vařily bláto, už ve škole nevaří /

      21.01.2020 07:26:43

    • mirka
      mirka

      7 šťouchů do kucmouchu

      vždycky když vařím škubánky, tak si vzpomenu, co mi říkala maminka " když nevěsta odjížděla po svatbě z domova, volala na matku - kolik šťouchů do kucmouchu ? - matka odpoví: sedum, děvenko, nebo šest, s Pánem Bohem jeď! A brambory vařím také v osolené vodě, škubánky jsou chutnější, mák mastím sádlem, tvaroh máslem a když před opékáním přidám rozetřený česnek,-podle chuti- mňam

      21.01.2020 07:12:22


    • Anča
      Anča

      My vždy slijeme všechnu vodu, brambory posypeme moukou, přiklopíme a s hrncem klepeme aby se to dobře promíchalo. Pak už jen vařečkou zpracujeme. Hotové škubánky na talíři poléváme máslem.

      03.09.2014 12:18:07

    • vittara
      vittara

      Výborný,jednoduchý recept,moc jsme si pochutnaly.Dnes jsme dostaly chuť tak jdu znovu vařit tyto luxuní škubánky.Doporučuji :-)

      04.06.2014 12:52:24

    • lumik
      lumik

      chybí i množství,na 1kg brambor dám asi 20dkg mouky,vodu sliji všechnu do hrnku,trochu vratim hned,další případně při míchání,solím i brambory pro sladkou úpravu,víte jaké mam nejraději?opečené na škvarkovém sádle s kousky škvarků a pře opékáním sypané mákem a cukrem,tak to dělala moje babička,nedivte se -chutě jsou různé

      10.01.2013 14:40:46

    • Brouk
      Brouk

      Tak nějak nevím, ale nechávat tolik vody, kolik jí zbylo po uvaření a všechnu jí zahuštovat moukou mě přijde podivné a neznám nikoho, kdo by to tak dělal. Co vím, tak voda se vždy slije, nechá se jí jen opravdu malinko a dosype se trochou mouky. Takhle bych neměl škubánky, ale blátíčko.

      09.01.2013 20:46:00


    Nalezeno receptů: 7

    Přidat příspěvek k receptu Škubánky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.