reklama
hledat uživatel
       

Skotské vejce

Skotská vejce jsou pochoutkou, kterou stojí za to ochutnat. Velikonoce jsou k tomu ideální příležitostí. Recept najdete i pod názvem pštrosí vejce.


  • 4,3

    4,3 6
  • 45 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na obalení

podle chuti

podle potřeby



Energetická hodnota

1274 kJ / 304,5 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 747 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 986 hodnocení

Češi milují vepřové! Ale jak takovou kotletu či bůček správně připravit?

31. 5. 2020

Bábovka

4,7 1 708 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 796 hodnocení

Dort s mascarpone a ovocem krok za krokem

29. 5. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 139 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 201 hodnocení

Bez černý neboli bezinky - znáte jeho léčivé účinky?

28. 5. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 596 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 767 hodnocení

Recept na výbornou cibulačku s vínem krok za krokem

27. 5. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 288 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 656 hodnocení

Videorecept pro všechny milovníky čokolády: Jemná čokoládová pěna podle Anny

26. 5. 2020

Postup přípravy

V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Vložíme vejce a vaříme 6,5 minuty. Poté vejce přemístíme do studené vody, aby co rychleji vychladla a žloutek zůstal lehce tekutý.

Mezitím v míse promícháme mleté hovězí a vepřové maso a podle chuti osolíme, opepříme.

Vejce oloupeme. Musíme pracovat opatrně, jelikož vejce nejsou zcela uvařená.

Masovou směs rozdělíme na 6 kousků a postupně vejce obalujeme. Půjde nám to snáz, když si budeme průběžně namáčet ruce ve studené vodě a z každého kousku masové náplně nejdříve utvoříme placičkou, do které vejce zabalíme.

Přichystáme si 3 misky či hluboké talíře a postupně je naplníme hladkou moukou, rozšlehaným vejcem a strouhankou. Na 6 skotských vajec by nám mělo na obalení postačit 1 vejce. Každou kouli postupně obalíme v mouce, vejci a strouhance.

V hlubší pánvi nebo kastrolku rozehřejeme dostatečné množství oleje a skotská vejce osmažíme dozlatova. Zabereme nám to zhruba 4 - 5 minut. Poté vejce pokládáme na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Další možností je vejce osmažit ve fritovacím hrnci nebo můžeme udělat dietnější verzi - upéci je v troubě.

Skotská vejce chutnají nejlépe čerstvě osmažená a teplá, dokud je žloutek tekutý. Ale lze je jist i studená. Skvěle se k nim hodí bramborová kaše, případně pečivo a lístky rukoly na ozdobu.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Skotské vejce

    Celkový počet komentářů: 1

    • Katka
      Katka

      Podstatně lepší, než jsem čekala

      Hledala jsem nějaký recept na zpracování půlky vaničky mletého masa a tento mě překvapil. Skotské vejce bylo skvělý mix mezi smažený a křupavý venku a mokrý a sametový vevnitř. Při smažení na pánvičce jsem z něj udělala trochu kostku, ale propečené bylo dost. Zvlášť bych ocenila jasné instrukce, jak dlouho vejce vařit (i když znova bych asi dala celých 7 minut, měla jsem ještě trochu mokrý bílek) a že se má opatrně loupat. Obalovat poloměkké vejce v ruce bylo jako držet v ruce živé srdce... člověk se bojí, aby příliš nestisknul. :)

      06.02.2020 11:35:07


    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Skotské vejce

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.