reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Sirup z květů černého bezu za studena

Recept na sirup z květů černého bezu, který připravíme za studena.


  • 5,0

    12×

    5 12
  • 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 548 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 815 hodnocení

Houbová sezóna je tady! Přinášíme tipy na ty nejlepší houbové recepty!

22. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Za hodinu na stole: Cuketová bábovka krok za krokem

21. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Palačinky na 5 způsobů: Plněné tvarohem, jablíčky i klasické s marmeládou

21. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 561 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno

20. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 535 hodnocení

Recept na dýňové noky se špenátem krok za krokem

20. 9. 2019

Postup přípravy

Kromě uvedených ingrediencí budeme dále potřebovat 2 třílitrové nebo pětilitrové sklenice, nůž, plastový trychtýř, čisté plátno, 6 litrových lahví (například od Jupí šťávy), nebo 12 x 0,5 l láhev (třeba od piva), 6 kusů (nebo 12 kusů korkových zátek (úplně obyčejné těsní nejlépe) a hrnec na sterilování (stačí obyčejný velký hrnec, nebo se dá sterilovat v troubě apod.) Já používám na nakládání, přelévání, ukládání a sterilování potravin a nápojů pouze skleněné nádoby, protože jsou 100% nezávadné a odzkoušené jako nejlepší.

Sterilujeme jednu třílitrovou sklenici, necháme vyschnout a vychladnout, potom uzavřeme hrdlo. Já nemám víčka, používám potravinářskou fólii a vyrazíme na sběr. Cca 40 kusů rozkvetlých květů bychom měli najednou najít na jednom velkém nebo dvou menších bezových keřích. V rámci dobrého zacházení s tím, co nám z přírody zbylo, bychom neměli keři sebrat více než polovinu květů, aby mohl ve svém cyklu pokračovat, vždyť zbytek si můžeme sesbírat po dozrání. Takový bezinkový likér ze zralých bezinek je také zdravý a vydrží déle.

Květy trháme rovnou do sklenice. Snažíme se je moc neoklepávat, ať z nich neopadá pyl. Toho chceme co nejvíce v naší šťávě. Až nasbíráme potřebné množství, sklenici opět zavřeme, aby nám tam nenapadal prach a zvířátka a hurá domů.

Dáme vařit 3 litry pitné vody a necháme ji mírně vařit pár minut, abychom s jistotou zabili všechny bakterie. Citrony pečlivě vydrbeme, nakrájíme na kolečka, zbavíme pecek, hodíme ke květům a přisypeme kyselinu citronovou. Teď už jen musíme počkat, až převařená voda vystydne (odklopená, nedávat pokličku) na teplotu dětského (miminkovského) jídla.

Touhle vodou zalijeme květy do půli sklenice. Pak si vezmeme nějaké šikovné udělátko, já používám dřevěné drtítko na mochito, ale postačí velká dřevěná vidlička či něco podobného. Jemně mačkáme a mícháme citron s květy tak dlouho, dokud neoddělíme vnitřky citronů od kůry. Poté dolijeme zbytek vody, poctivě zamícháme a hrdlo překryjeme čistým plátnem, aby vše při chladnutí dýchalo a při teplotě 15 - 20 °C necháme louhovat 24 hodin.

Já po čtyřech hodinách vylovím citronovou kůru a přitom řádně zamíchám. Nestalo se mi, že by šťáva zhořkla. Kůru z citronů nemusíme vyhazovat, zkusíme ji po naložení kandovat v cukru.

Cca za 24 hodin od naložení si vysterilujeme nejdříve druhou sklenici a potom láhve. Já do vroucí vody před použitím na chvíli ponořím i trychtýř, plátno na cezení a míchátko (jen pro jistotu). Vezmeme druhou třílitrovou láhev (sterilovanou, suchou a vychladlou) a přes trychtýř vyložený vyždímaným plátnem do ní přecedíme naši šťávu. Pevný podíl (květy bezu a citron) pečlivě vymačkáme.

Pro nedočkavce, co ochutnali a přijde jim to moc kyselé. Uvědomte si, že ve výsledku toho má být dvakrát tolik a ještě to má být sirup (koncentrovaný), takže klid a pokračujeme. Po 24 hodin by šťáva neměla kvasit. Pokud se nám dělá nahoře pěna, začal proces kvašení. Pěnu sesbíráme a pokračujeme. Šťáva bude zdravější, ale musí se rychle spotřebovat.

Tip: Recept na maso v bezovém těstíčku. Vybereme nejtlustší stonky, zbytek (vymačkané květy s citronem) pokrájíme nadrobno, dokořeníme a přidáme do těstíčka, ve kterém obalíme kousky masa, které pak opečeme.

První třílitrovou láhev pečlivě vypláchneme, já používám vařící vodu a poté do ní zpět přelijeme část naší šťávy tak, aby v obou třílitrových sklenicích bylo přibližně stejně. Do každé ze sklenic přidáme 1,5 kg cukru krystal nebo třtinového cukru a mícháme do úplného rozpuštění asi 5 minut.

Plníme do sterilovaných, suchých a vychladlých lahví, zašpuntujeme a uložíme do sklepa nebo podobného prostoru naležato jako víno. Sirup vydrží přes rok, ale asi ho také vypijete dříve jako my. Z téhle várky vyrobíme cca 6 litru sirupu, ve kterém je zachováno maximum zdravého, co jde.

Sirup z květů černého bezu za studena můžeme užívat preventivně podle chuti jako šťávu. Při nachlazení užíváme třikrát denně 1 lžíci do čaje, ale ne vařícího, přidáme, až bude mít čaj pitelnou teplotu.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Sirup z květů černého bezu za studena

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.