Slaninu nakrájíme na jemné plátky. Černé olivy také nakrájíme na plátky a šalotku nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Lístky bazalky nasekáme na jemno. Parmazán nastrouháme na jemném struhadle.
Nudle můžeme použít například domácí petrželové nebo kupované pappardelle. Než se nám uvaří nudle, uděláme si omáčku. Na oleji zesklovatíme cibuli, přidáme slaninu, orestujeme, přidáme prolisovaný česnek, olivy a posekané bazalkové lístky.
V šálku si rozmícháme škrobovou moučku v zeleninovém bujonu, přidáme k omáčce a necháme zahřát. Vmícháme parmezán, ochutíme solí a pepřem. Těstoviny přecedíme a necháme okapat. Na těstoviny na talíři nalijeme doprostřed omáčku a ještě ji jemně posypeme nastrouhaným sýrem.
Široké nudle s olivově-bazalkovou omáčkou ihned podáváme jako hlavní chod.