reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

4. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Shish Tavuk - marinované grilované kuře

Shish Tavuk - marinované grilované kuře

Tento velmi chutný a výborný recept jsem vybrala ze své sbírky arabských jídel. Název Shish Tavuk však pochází z turecké kuchyně.


  • 2,5

    35×

    2,4 35
  • 20 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

marináda

podle chuti

  • 0,5 lžičky



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 577 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

10+1 otázek: Tuky jsou pro tělo nepostradatelné, kterým se však raději vyhýbat?

14. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 611 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 685 hodnocení

Recept na vánoční perníčky krok za krokem

14. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 174 hodnocení

Příprava smaženého sýru podle šéfkuchaře

14. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 571 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 684 hodnocení

Videorecept: Vafle z ječné mouky - rychlá svačinka, se kterou u dětí zabodujete!

13. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 554 hodnocení

Recept na smaženou cuketu v sýrovém těstíčku s dýňovým pyré

12. 11. 2019

Postup přípravy

Kuřecí prsa vykostíme, zbavíme kůže a pokrájíme na menší kostky. Dále si připravíme kořenící směs Bharat - do mísy dáme římský kmín, mletou skořici a mletý kardamom. Dále přidáme mletou pálivou papriku, nastrouhaný muškátový oříšek, čerstvě mletý černý a bílý pepř, sůl, drcený hřebíček, citronovou šťávu a olej. Všechno dobře spolu smícháme a máme hotovou marinádu.

Kořenící směs Bharat je nejlepší vždy připravit zásadně čerstvou. Složení kořenící směsi Bharat se může lišit podle kuchaře i oblasti, ve které se používá. Nejčastěji se s ní střetneme v Sýrii, Libanonu, Jordánsku, Palestině i jinde. Kořenící směs Bharat se vyrábí i průmyslově, u nás ji dostaneme koupit i hotovou ve specializovaných arabských obchodech nebo e-shopech.

Pokrájené kuřecí maso vložíme do připravené marinády a všechno spolu promícháme. Cibuli nastrouháme na jemno, přidáme k masu v marinádě, opět pořádně promícháme a odložíme na noc na 12 hodin do chladničky odpočívat, aby maso pořádně nasáklo chutí marinády a zároveň pěkně zkřehlo. Během marinování je potřeba směs vícekrát promíchat - asi šestkrát.

Marinované kuřecí maso napícháme na grilovací jehly. Rozpálíme na sucho grilovací pánev a položíme maso na pánev, přitom oleje je na mase dostatek. Kuřecí maso opékáme z každé strany asi 5 minut. K masu si uděláme pečené brambory, na které dáme tu úžasnou voňavou marinádu, která ještě zbyla.

Shish Tavuk podává se s pita chlebem a množstvím čerstvých zeleninových salátů, pikantní přílohou a kyselou smetanou Toto vynikající voňavé jídlo může mít mnoho variant, dokonce dům od domu mohou být chuťově jiné v závislosti od preferenci použitého koření v marinádě. Maso je jemné, uvnitř křehké, měkké, na povrchu křupavé, krásně voňavé a nasáklé chutí použitého koření a svěží chuti po citronu.

Shish Tavuk je mimořádně oblíbený v Sýrii a Libanonu. V Sýrii se griluje nejčastěji na grilu venku. Připravuje se hlavně v restauracích, ale i v domácnostech grilováním. Každý kuchař má svoje speciální vlastní koření, tedy je známo více variant. Shish Tavuk se podává jako část večeře nebo také v menším množství jako předkrm.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Shish Tavuk - marinované grilované kuře

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.