reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Shish Tavuk - marinované grilované kuře

4. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Shish Tavuk - marinované grilované kuře

Tento velmi chutný a výborný recept jsem vybrala ze své sbírky arabských jídel. Název Shish Tavuk však pochází z turecké kuchyně.


Líbí se mi

Dejte nám vědět,
proč se vám recept nelíbil.

×

Ingredience

marináda

podle chuti

  • 0,5 lžičky

Postup přípravy

Kuřecí prsa vykostíme, zbavíme kůže a pokrájíme na menší kostky. Dále si připravíme kořenící směs Bharat - do mísy dáme římský kmín, mletou skořici a mletý kardamom. Dále přidáme mletou pálivou papriku, nastrouhaný muškátový oříšek, čerstvě mletý černý a bílý pepř, sůl, drcený hřebíček, citronovou šťávu a olej. Všechno dobře spolu smícháme a máme hotovou marinádu.

Kořenící směs Bharat je nejlepší vždy připravit zásadně čerstvou. Složení kořenící směsi Bharat se může lišit podle kuchaře i oblasti, ve které se používá. Nejčastěji se s ní střetneme v Sýrii, Libanonu, Jordánsku, Palestině i jinde. Kořenící směs Bharat se vyrábí i průmyslově, u nás ji dostaneme koupit i hotovou ve specializovaných arabských obchodech nebo e-shopech.

Pokrájené kuřecí maso vložíme do připravené marinády a všechno spolu promícháme. Cibuli nastrouháme na jemno, přidáme k masu v marinádě, opět pořádně promícháme a odložíme na noc na 12 hodin do chladničky odpočívat, aby maso pořádně nasáklo chutí marinády a zároveň pěkně zkřehlo. Během marinování je potřeba směs vícekrát promíchat - asi šestkrát.

Marinované kuřecí maso napícháme na grilovací jehly. Rozpálíme na sucho grilovací pánev a položíme maso na pánev, přitom oleje je na mase dostatek. Kuřecí maso opékáme z každé strany asi 5 minut. K masu si uděláme pečené brambory, na které dáme tu úžasnou voňavou marinádu, která ještě zbyla.

Shish Tavuk podává se s pita chlebem a množstvím čerstvých zeleninových salátů, pikantní přílohou a kyselou smetanou Toto vynikající voňavé jídlo může mít mnoho variant, dokonce dům od domu mohou být chuťově jiné v závislosti od preferenci použitého koření v marinádě. Maso je jemné, uvnitř křehké, měkké, na povrchu křupavé, krásně voňavé a nasáklé chutí použitého koření a svěží chuti po citronu.

Shish Tavuk je mimořádně oblíbený v Sýrii a Libanonu. V Sýrii se griluje nejčastěji na grilu venku. Připravuje se hlavně v restauracích, ale i v domácnostech grilováním. Každý kuchař má svoje speciální vlastní koření, tedy je známo více variant. Shish Tavuk se podává jako část večeře nebo také v menším množství jako předkrm.

reklama

Podobné recepty

Přidat příspěvek k receptu Shish Tavuk - marinované grilované kuře