Shish Tavuk - marinované grilované kuře

20 min | hlavní chod | 4 porce | arabská kuchyně | recept zobrazen: 510x
Tento velmi chutný a výborný recept jsem vybrala ze své sbírky arabských jídel. Název Shish Tavuk však pochází z turecké kuchyně.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Kuřecí prsa vykostíme, zbavíme kůže a pokrájíme na menší kostky. Dále si připravíme kořenící směs Bharat - do mísy dáme římský kmín, mletou skořici a mletý kardamom. Dále přidáme mletou pálivou papriku, nastrouhaný muškátový oříšek, čerstvě mletý černý a bílý pepř, sůl, drcený hřebíček, citronovou šťávu a olej. Všechno dobře spolu smícháme a máme hotovou marinádu.

Kořenící směs Bharat je nejlepší vždy připravit zásadně čerstvou. Složení kořenící směsi Bharat se může lišit podle kuchaře i oblasti, ve které se používá. Nejčastěji se s ní střetneme v Sýrii, Libanonu, Jordánsku, Palestině i jinde. Kořenící směs Bharat se vyrábí i průmyslově, u nás ji dostaneme koupit i hotovou ve specializovaných arabských obchodech nebo e-shopech.

Pokrájené kuřecí maso vložíme do připravené marinády a všechno spolu promícháme. Cibuli nastrouháme na jemno, přidáme k masu v marinádě, opět pořádně promícháme a odložíme na noc na 12 hodin do chladničky odpočívat, aby maso pořádně nasáklo chutí marinády a zároveň pěkně zkřehlo. Během marinování je potřeba směs vícekrát promíchat - asi šestkrát.

Marinované kuřecí maso napícháme na grilovací jehly. Rozpálíme na sucho grilovací pánev a položíme maso na pánev, přitom oleje je na mase dostatek. Kuřecí maso opékáme z každé strany asi 5 minut. K masu si uděláme pečené brambory, na které dáme tu úžasnou voňavou marinádu, která ještě zbyla.

Shish Tavuk podává se s pita chlebem a množstvím čerstvých zeleninových salátů, pikantní přílohou a kyselou smetanou Toto vynikající voňavé jídlo může mít mnoho variant, dokonce dům od domu mohou být chuťově jiné v závislosti od preferenci použitého koření v marinádě. Maso je jemné, uvnitř křehké, měkké, na povrchu křupavé, krásně voňavé a nasáklé chutí použitého koření a svěží chuti po citronu.

Shish Tavuk je mimořádně oblíbený v Sýrii a Libanonu. V Sýrii se griluje nejčastěji na grilu venku. Připravuje se hlavně v restauracích, ale i v domácnostech grilováním. Každý kuchař má svoje speciální vlastní koření, tedy je známo více variant. Shish Tavuk se podává jako část večeře nebo také v menším množství jako předkrm.

autor receptu:

Shish Tavuk - marinované grilované kuře

Počet přidaných receptů: 375

Ingredience

na porce
Vaše cena 3990 běžně 8750 Kč sleva 54 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Recept Shish Tavuk - marinované grilované kuře byl 19.04.2017 na 4. místě v žebříčku nejlepších receptů.

2,4
slabší recept
33 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Shish Tavuk - marinované grilované kuře

Recept se nachází v 15 kuchařkách
Libchen
Dobré recepty 251 receptů
Zorňafa
1. aa-1 528 receptů
Drůbež a králík od tety z Krnova
veraricna
Drůbež a králík od tety z Krnova 3258 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Shish Tavuk - marinované grilované kuře

Přidat příspěvek k receptu Shish Tavuk - marinované grilované kuře
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Hospicové hnutí ve světě a u nás

    Hospicové hnutí ve světě a u nás

    V jednom z minulých článků jsme vás seznámili s tím, co je to vlastně hospic, čím se zabývá, co poskytuje a komu. Dnes se podrobněji zaměříme na ty, kteří stáli u vzniku hospicového hnutí u nás i v zahraničí a jeho celosvětovému významu.

  • Avitaminóza - nedostatek vitamínů a jeho projevy

    Avitaminóza - nedostatek vitamínů a jeho projevy

    Avitaminóza je chorobný stav, který nastane kvůli absolutnímu nedostatku určitého vitamínu v lidském organismu. Většinou je to z důvodu hladovění a týká se to ve velké míře hlavně rozvojových zemí. V naší republice se nesetkáváme často s přímou avitaminózou, spíše jen s její lehčí formou, která nese název hypovitaminóza.




přidat nový recept