reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Sfincione siciliano - slaný kynutý koláč ze Sicílie

Na Sicílii je velmi oblíbený tento kynutý koláč s bohatým obložením výrazné chuti, který se často prodává i na ulici a rozšířil se do celé Itálie. Recept na klasickou sicilskou pochoutku.


  • 2,9

    17×

    2,8 17
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

směs

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 829 hodnocení

10+1 otázek: Jak můžeme ovlivnit stravování našich dětí?

24. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 674 hodnocení

Recept na boloňské špagety krok za krokem

23. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

23. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 674 hodnocení

Videorecept: Úžasně jednoduchý ovocný drobenkáč

22. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 270 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 544 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Postup přípravy

Hladkou mouku smícháme s cukrem a solí. Do jamky v mouce rozdrobíme droždí, zalijeme vlažnou vodou a necháme vykynout kvásek (asi 20 minut). Přilijeme olej a robotem nebo ručně důkladně vymícháme hladké a pružné měkčí těsto, které přikryjeme a necháme v teple vykynout asi 1,5 hodiny.

Zatím připravíme ostatní suroviny, středně velkou cibuli pokrájíme na tenké měsíčky a čerstvá rajčata pokrájíme na plátky, případně použijeme jednu konzervu krájených rajčat. V hrnci na rozehřátém oleji jemně orestujeme cibuli, přidáme rajčata, podlijeme trochou vody a nepřikryté dusíme na středním plameni asi 20 minut.

Osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, podle chuti osladíme cukrem, vmícháme prolisovaný česnek a směs necháme vychladnout. Pikantní uzenou domácí klobásu pokrájíme na kolečka a sýr pokrájíme anebo natrháme na menší kusy.

Vykynuté těsto roztáhneme rukama, které jsme si namočili do vody, aby se těsto nelepilo. Těsto dáváme na velikost kulatého o průměru asi 30 cm, můžeme použít i plech obdélníkový o rozměrech 25 x 35 cm. Na povrch těsta poklademe kolečka uzené klobásy a celé potřeme rajčatovo-cibulovou směsí a posypeme oreganem. Sicilský koláč znovu necháme kynout asi 45 minut.

Vykynutý slaný koláč vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 - 30 minut. V polovině pečení koláč poklademe připravenými kousky sýra a dopečeme.

Sfincione siciliano - slaný kynutý koláč ze Sicílie vybereme, pokrájíme na porce (trojúhelníky, obdélníky) a podáváme horký. Sfincione siciliano je slaný pikantní koláč s charakterem něco mezi chlebem a koláčem s vysokou měkkou střídkou a výraznou chuťově bohatou oblohou, která může být různá.

Sfincione siciliano často bývají místo klobásy obložené ančovičkami, olivami, nikdy nechybí cibule nasládlé chuti, pikantní sýr a rajčatová směs. Je na vás, pro jakou oblohu se sami rozhodnete. Koláč je velmi chutný, variabilní, sytý, vhodný jako samostatné jídlo na oběd či večeři a také jako pikantní pohoštění pro návštěvy či na párty.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Sfincione siciliano - slaný kynutý koláč ze Sicílie

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.