reklama
hledat uživatel
       

Sele na rožni

Recept náročný na prvotní přípravu, čas, ale na druhou stranu budete hvězdou večera.


  • 4,1

    676×

    4 676

Podobné recepty

Načíst další recepty

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 769 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 999 hodnocení

Zamilujte si kedlubny: 8 top receptů, které stojí za to vyzkoušet

2. 7. 2020

Bábovka

4,7 1 728 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 812 hodnocení

Osvěžte se: Recepty na nejlepší domácí limonády

1. 7. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 140 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 203 hodnocení

Chutně připravený květák? Zkuste tyhle květákové karbanátky!

1. 7. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 601 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 773 hodnocení

Naučte se efektní mramorování moučníků: Zebra koláč zvládne i začátečník

30. 6. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 290 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 670 hodnocení

Poznáte pochoutky světa? Odpovězte na 5 otázek a zjistěte, jak na tom jste

29. 6. 2020

Postup přípravy

Naložení selete


Základem láku je česnek a sůl rozmíchaná v převařené vodě. Pro opravdové labužníky doporučuji vodu nahradit vývarem z kořenové zeleniny. Studený lák plníme do velké injekční stříkačky, opatřené silnou jehlou a napícháme svalovinu. Platí, že čím vyšší sval, tím větší počet vpichů. Koncentrace soli v láku je stejná jako při nakládání masa na uzení. Tj. 2 dkg na 1kg masa.

Břišní dutinu a celé sele potřeme směsí česneku a soli. Potom ho zabalíme do čistého ubrusu a uložíme do nádoby nebo vaničky. Takto připravené sele zalejeme zbytkem láku a převařenou vodou. Nádobu umístíme asi na 5 dnů do chladné místnosti nebo přímo do chladírny. Pokud tuto možnost nemáme, vystačíme i s místností o teplotě do 20 °C. Tím se doba naložení zkrátí na 3 - 4 dny. Ale nastane nám problém, jak zabezpečit sele proti mouchám a jiné havěti.

Příprava na rožnění


V den rožnění vykopeme ohniště, usadíme rožeň a rozděláme oheň. Než dáme sele rožnit, je potřeba mít spoustu žhavého popela.

Sele opláchneme a necháme okapat. Na rožeň ho upevníme bodci a střed těla připevníme čistým drátem tak, že drát protáhneme kolem páteře a tu připevníme k rožni. Během rožnění je nutné sele potírat, aby se nevysušovalo.

Základem marinády je olej, sůl, česnek a černé pivo. Další přísady si zvolíme podle vlastní chuti: červená paprika, kari, chilli, hořčice, cibule, kmín nebo třeba jen směs grilovacího koření.

Rožnění


Samotné rožnění je nenáročné. Je jen potřeba dodržet několik zásad.

  1. Střídmě přikládat, aby se sele rožnilo jen na sálavém teple.

  2. Dávat pozor aby sele nevysychalo a nešetřit marinádou. Jen před okrajováním necháme sele mírně oschnout, aby marináda nepřerazila chuť masa.
  3. Maso okrajujeme v plátech vysokých 0,5 - 1 cm. Je třeba si uvědomit, že sele se peče postupně v závislosti na velikosti svalu a umístění nad ohništěm.

  4. Doporučuji okrajovat maso mimo ohniště. Zamezí se tím ztrátám
    na mase a popáleninám obsluhy.


V neposlední řadě je potřeba připravit přílohy (strouhaný křen, hořčice, okurky, feferony, cibule a samozřejmě čerstvý chleba.

Dvě rady na závěr


V dnešní přetechnizované době nedoporučuji různé elektrické rožně. Z vlastních zkušeností vím, že pokud se sele točí a obsluha se věnuje zábavě a pivním radovánkám, je sele většinou vysušené,nebo nějaký dobrák přiloží tři polena najednou a během okamžiku máme sele načerno. Na grilování selátka se vždy sejde 15 - 30 lidí, není nad to sednout si kolem ohniště a u točení se střídat. Trochu staré dobré ruční práce ještě nikoho nezabilo.

Grilování trvá několik hodin. Je proto nutné začít z předstihem, abychom sele neměly až k snídani.

Případné dotazy směrujte do diskuze.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Sele na rožni

    Celkový počet komentářů: 26
    • Aleš
      Aleš

      Dobrý den,nepochopil jsem kolik soli do láku? Když si připravím 1litr láku, kolik soli do něj dát? A potom kolik soli na potření selete s česnekem?Nějak se v tom nevyznám. Děkuji za odpověď

      04.06.2020 21:58:45

    • Miluše
      Miluše

      jak opéct berana

      Hynku prosím vás, nepekl jste už berana, neměl byste recept, mám na pozemku ovečky a ráda bych to vyzkoušela, prasátko jsme už pekli několikrát a nejlepší je to v alobalu, hlavně i rychlejší, ale co s beránkem, nemá tolik tuku. Děkuji za odpověď.

      20.01.2020 18:19:17

      • hynek87
        hynek87

        Re: jak opéct berana

        Dobrý den, berana jsem sice nepekl, ale pekl jsem kůzle. Postup je u všeho stejný. Základ je mít mladé maso. Pokud váš beran už něco pamatuje, udělejte z něho třeba klobásy. Přeji hodně zdaru.

        21.01.2020 11:52:12


    • Dušan
      Dušan

      Komentář k receptu Sele na rožni

      Ahoj, zítra griluju prasátko a nejlepší recept najdu od Bánovjana :-). Jsem nevěděl, že jsi takový kuchař :-).
      Hynku, co myslíš, zabalit do alobalu nebo ne?

      16.05.2013 22:25:42

      • hynek87
        hynek87

        Re: Komentář k receptu Sele na rožni

        Zabal ho do alobalu. Dokud je zabalené, nemusíš moc hlídat oheň a nespálíš mu kůžičku. Ale pozor, alobal musíš pořádně ovázat drátkem. Pokud se ti začne rozbalovat, je to v pr………. Tak ať se vám daří, a budu rád, když sem přidáš nějakou fotku. Ať vím, jak to u vás vypadalo a jak se vám dařilo. H.

        17.05.2013 04:39:53


    Nalezeno receptů: 26
    |< << 123 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Sele na rožni

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.