Sele na rožni

hlavní chod | česká kuchyně | recept zobrazen: 199944x
Recept náročný na prvotní přípravu, čas, ale na druhou stranu budete hvězdou večera.
Komentáře receptu 21
Uvařil jsem to (Recept vařili 3 lidé)


Postup přípravy receptu

Naložení selete

Základem láku je česnek a sůl rozmíchaná v převařené vodě. Pro opravdové labužníky doporučuji vodu nahradit vývarem z kořenové zeleniny. Studený lák plníme do velké injekční stříkačky, opatřené silnou jehlou a napícháme svalovinu. Platí, že čím vyšší sval, tím větší počet vpichů. Koncentrace soli v láku je stejná jako při nakládání masa na uzení. Tj. 2 dkg na 1kg masa.

Břišní dutinu a celé sele potřeme směsí česneku a soli. Potom ho zabalíme do čistého ubrusu a uložíme do nádoby nebo vaničky. Takto připravené sele zalejeme zbytkem láku a převařenou vodou. Nádobu umístíme asi na 5 dnů do chladné místnosti nebo přímo do chladírny. Pokud tuto možnost nemáme, vystačíme i s místností o teplotě do 20 °C. Tím se doba naložení zkrátí na 3 - 4 dny. Ale nastane nám problém, jak zabezpečit sele proti mouchám a jiné havěti.

Příprava na rožnění

V den rožnění vykopeme ohniště, usadíme rožeň a rozděláme oheň. Než dáme sele rožnit, je potřeba mít spoustu žhavého popela.

Sele opláchneme a necháme okapat. Na rožeň ho upevníme bodci a střed těla připevníme čistým drátem tak, že drát protáhneme kolem páteře a tu připevníme k rožni. Během rožnění je nutné sele potírat, aby se nevysušovalo.

Základem marinády je olej, sůl, česnek a černé pivo. Další přísady si zvolíme podle vlastní chuti: červená paprika, kari, chilli, hořčice, cibule, kmín nebo třeba jen směs grilovacího koření.

Rožnění

Samotné rožnění je nenáročné. Je jen potřeba dodržet několik zásad.
  1. Střídmě přikládat, aby se sele rožnilo jen na sálavém teple.
  2. Dávat pozor aby sele nevysychalo a nešetřit marinádou. Jen před okrajováním necháme sele mírně oschnout, aby marináda nepřerazila chuť masa.
  3. Maso okrajujeme v plátech vysokých 0,5 - 1 cm. Je třeba si uvědomit, že sele se peče postupně v závislosti na velikosti svalu a umístění nad ohništěm.
  4. Doporučuji okrajovat maso mimo ohniště. Zamezí se tím ztrátám na mase a popáleninám obsluhy.
V neposlední řadě je potřeba připravit přílohy (strouhaný křen, hořčice, okurky, feferony, cibule a samozřejmě čerstvý chleba.

Dvě rady na závěr

V dnešní přetechnizované době nedoporučuji různé elektrické rožně. Z vlastních zkušeností vím, že pokud se sele točí a obsluha se věnuje zábavě a pivním radovánkám, je sele většinou vysušené,nebo nějaký dobrák přiloží tři polena najednou a během okamžiku máme sele načerno. Na grilování selátka se vždy sejde 15 - 30 lidí, není nad to sednout si kolem ohniště a u točení se střídat. Trochu staré dobré ruční práce ještě nikoho nezabilo.

Grilování trvá několik hodin. Je proto nutné začít z předstihem, abychom sele neměly až k snídani.

Případné dotazy směrujte do diskuze.

hynek87 autor receptu:

Sele na rožni

Počet přidaných receptů: 5

Ingredience

4
skvělý recept
661 hlasujících
  • Recept Sele na rožni - Sele na rožni
  • Recept Sele na rožni - Sele na rožni
  • Recept Sele na rožni - Sele na rožni nazdobené na raut.
  • Recept Sele na rožni - A přece se točí!
  • Recept Sele na rožni - A přece se točí - krásné sele na rožni.
  • Recept Sele na rožni - Sele pravidelně potíráme.


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Sele na rožni

Celkový počet komentářů: 21
  • Komentář k receptu Sele na rožni Martin 01.08.2017 12:58:55

    co já ještě dělám že seleti do břicha zašiju zeleninu (brambory, mrkev, celer, nať libečku, cibuli atd.) v alobalu prase griluju dýl a prakticky ho v něm uvařím, pak mimo oheň alobal sundám a předrátuju to aby nic nespadlo do ohně a dám spátky celé do grilu a udělám kůrčičku. jak je kůrčička hotová tak sele sundám z ohně, otebřu břicho, zelenina vypadne na plech a sele porcuju. prase už pak na gril nevracím protože je udělané až ke kosti a zelenina se sní jako příloha k masu :) je dobré sele trochu pomazat sádlem před tím než se dá do alobalu, alobal se pak nestihne přilepit ke kůži než si sele pustí samo svůj tuk.

  • Komentář k receptu Sele na rožni Dušan 16.05.2013 22:25:42

    Ahoj, zítra griluju prasátko a nejlepší recept najdu od Bánovjana :-). Jsem nevěděl, že jsi takový kuchař :-).
    Hynku, co myslíš, zabalit do alobalu nebo ne?

    • hynek87
      Re: Komentář k receptu Sele na rožni hynek87 17.05.2013 04:39:53

      Zabal ho do alobalu. Dokud je zabalené, nemusíš moc hlídat oheň a nespálíš mu kůžičku. Ale pozor, alobal musíš pořádně ovázat drátkem. Pokud se ti začne rozbalovat, je to v pr………. Tak ať se vám daří, a budu rád, když sem přidáš nějakou fotku. Ať vím, jak to u vás vypadalo a jak se vám dařilo. H.

      • Re: Re: Komentář k receptu Sele na rožni Šárka 13.04.2017 13:46:51

        Proč bych měla být pokrytec? :D Vajíčka samozřejmě jím..to nevím co má společného se zabíjením selat, telat, jehňat atd...a nevím co mě urážíte s tím, že jsem pokrytec když mě vůbec neznáte. Jestli umíte číst, tak jste si mohl všimnout, že chápu, že se maso má jíst jen nedokážu pochopit jak můžete jíst mláďata. Já maso jím, ale sníst mládě např od krávy se mi zdá dost hloupé.

        • hynek87
          Re: Re: Re: Komentář k receptu Sele na rožni hynek87 13.04.2017 16:27:37

          Vážená paní, nebo slečno, já vás neurážím. To že jsem napsal že jste pokrytec, není urážka, ale jen odhad jedné z vašich povahových vlastností. Což jste předchozím příspěvkem k vaší smůle potvrdila. Vadívám, že já klidně sním dvouměsíční mládě prasete, které by se mimo jiné do půl roku stejně dostalo na jatka. Ale klidně jíte slepičí embrya a to vám připadá naprosto v pořádku. Uvědomujete si vůbec, že klidně sníte slepici potomstvo, aniž by jste jim dala šanci na život? A takové grilované kuřátko také určitě nepobylo na světě déle než to zmiňované selátko. Prostě jsme lidé. Vy berete zvířátka jako roztomilé tvory, které potřebujete chránit. A já je beru jako jídlo, které je potřeba sníst. Nemám zájem vás vytáčet, nebo se s vámi hádat. Berte to tak, že máme na sejný problém odlišný názor. Děkuji za váš názor, určitě je to námět k zamyšlení. H.

          • Re: Re: Re: Re: Komentář k receptu Sele na rožni Šárka 13.04.2017 22:09:55

            Pane, já pokrytec rozhodně nejsem a asi by jste si měl zopakovat přírodopis...myslela jsem si, že to ví každý, ale rozhodně je rozdíl mezi vejcem které je oplonděné od kohouta a které oplodněné od kohouta není. Vejce oplodněné kohoutem už v sobě má embrio kuřete (takže se jíst nedá), ale vejce, které oplodněné není v sobě embrio nemá, takže v tom případě ta slepice z něho kuře nevysedí ani kdyby na něm seděla věky. Ale aspoň, že jste uznal, že moje úvaha stojí k zamyšlení.

            • hynek87
              Re: Re: Re: Re: Re: Komentář k receptu Sele na rožni hynek87 14.04.2017 05:07:49

              No vidím že po dobrém to s vámi nepůjde. Včil jste si ale nasrala do huby. Jestli máte pocit, že vejce z domácích chovů jsou z 90% oplozené a tím pádem podle vás nepoživatelné, tak si ten přírodopis zopakujte vy. Nebo požádejte ministerstvo školství o vrácení školného. Mám pocit, že ve vašem případě se jedná o vyhozené peníze.

              • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Komentář k receptu Sele na rožni Šárka 15.04.2017 19:04:22

                Dobře, máte pravdu, že se oplodněné vejce jíst dá stejně jako neoplodněné...nevím, proč jsem měla pocit, že je v tom velký rozdíl v prvotních dnech toho vejce..asi, protože mi nedošlo, že vývin vejce se zastaví, když se ten vývin plodu mrazem zastaví(jestli chápete, jak to myslím). Nicméně to nemění fakt, že srovnávat zabití živého zvířete s rozklepnutým vejcem je dost směšné vzhledem k tomu, že zárodek ve vejci nemá žádné pocity. No konverzujeme o hloupostech a Vaše urážení mě vážně nabaví.

                • hynek87
                  Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Komentář k receptu Sele na rožni hynek87 15.04.2017 20:16:07

                  Šárko o vejcích jste začala vy. Klidně zkuste obhájit grilovaná kuřata. Ani ta nejsou na tomto světě déle než to sele. A pokud vás to tady nebaví, tak vás nikdo nenutí tu cokoli psát a řešit. Stejně jste nenapsala nic podstatného, co by se týkalo samotného receptu. Hezký večer. H.

                  • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Komentář k receptu Sele na rožni Šárka 16.04.2017 09:38:39

                    Komentář k receptu jsem právě psala a podle mě podstatný..a o vejcích jste začal vy, když jste začal srovnávat rozklepnuté vejce k zabití zvířete. Nevím, proč bych se tady měla znovu rozepisovat o zabíjení kuřat, když už jsem tady k tomu své napsala viz. můj první příspěvek. Nebojte se...vím, že po přečtení mého prvního příspěvku lidi nepřestanou jíst maso jehňat, selat, telat atd. jen jsem doufala, že se nad tím co jí zamyslí....bohužel se z toho stala dále konverzace o vejcích..takže nejen moje další příspěvky jsou k receptu nezáživné, ale to i ty Vaše.

Nalezeno receptů: 21
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Sele na rožni
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept