reklama
hledat uživatel
       

Sele na rožni

Recept náročný na prvotní přípravu, čas, ale na druhou stranu budete hvězdou večera.


  • 4,1

    673×

    4 673

Podobné recepty

Načíst další recepty

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 602 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem

17. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Postup přípravy

Naložení selete


Základem láku je česnek a sůl rozmíchaná v převařené vodě. Pro opravdové labužníky doporučuji vodu nahradit vývarem z kořenové zeleniny. Studený lák plníme do velké injekční stříkačky, opatřené silnou jehlou a napícháme svalovinu. Platí, že čím vyšší sval, tím větší počet vpichů. Koncentrace soli v láku je stejná jako při nakládání masa na uzení. Tj. 2 dkg na 1kg masa.

Břišní dutinu a celé sele potřeme směsí česneku a soli. Potom ho zabalíme do čistého ubrusu a uložíme do nádoby nebo vaničky. Takto připravené sele zalejeme zbytkem láku a převařenou vodou. Nádobu umístíme asi na 5 dnů do chladné místnosti nebo přímo do chladírny. Pokud tuto možnost nemáme, vystačíme i s místností o teplotě do 20 °C. Tím se doba naložení zkrátí na 3 - 4 dny. Ale nastane nám problém, jak zabezpečit sele proti mouchám a jiné havěti.

Příprava na rožnění


V den rožnění vykopeme ohniště, usadíme rožeň a rozděláme oheň. Než dáme sele rožnit, je potřeba mít spoustu žhavého popela.

Sele opláchneme a necháme okapat. Na rožeň ho upevníme bodci a střed těla připevníme čistým drátem tak, že drát protáhneme kolem páteře a tu připevníme k rožni. Během rožnění je nutné sele potírat, aby se nevysušovalo.

Základem marinády je olej, sůl, česnek a černé pivo. Další přísady si zvolíme podle vlastní chuti: červená paprika, kari, chilli, hořčice, cibule, kmín nebo třeba jen směs grilovacího koření.

Rožnění


Samotné rožnění je nenáročné. Je jen potřeba dodržet několik zásad.

  1. Střídmě přikládat, aby se sele rožnilo jen na sálavém teple.

  2. Dávat pozor aby sele nevysychalo a nešetřit marinádou. Jen před okrajováním necháme sele mírně oschnout, aby marináda nepřerazila chuť masa.
  3. Maso okrajujeme v plátech vysokých 0,5 - 1 cm. Je třeba si uvědomit, že sele se peče postupně v závislosti na velikosti svalu a umístění nad ohništěm.

  4. Doporučuji okrajovat maso mimo ohniště. Zamezí se tím ztrátám
    na mase a popáleninám obsluhy.


V neposlední řadě je potřeba připravit přílohy (strouhaný křen, hořčice, okurky, feferony, cibule a samozřejmě čerstvý chleba.

Dvě rady na závěr


V dnešní přetechnizované době nedoporučuji různé elektrické rožně. Z vlastních zkušeností vím, že pokud se sele točí a obsluha se věnuje zábavě a pivním radovánkám, je sele většinou vysušené,nebo nějaký dobrák přiloží tři polena najednou a během okamžiku máme sele načerno. Na grilování selátka se vždy sejde 15 - 30 lidí, není nad to sednout si kolem ohniště a u točení se střídat. Trochu staré dobré ruční práce ještě nikoho nezabilo.

Grilování trvá několik hodin. Je proto nutné začít z předstihem, abychom sele neměly až k snídani.

Případné dotazy směrujte do diskuze.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Sele na rožni

    Celkový počet komentářů: 23
    • Martin
      Martin

      Komentář k receptu Sele na rožni

      co já ještě dělám že seleti do břicha zašiju zeleninu (brambory, mrkev, celer, nať libečku, cibuli atd.) v alobalu prase griluju dýl a prakticky ho v něm uvařím, pak mimo oheň alobal sundám a předrátuju to aby nic nespadlo do ohně a dám spátky celé do grilu a udělám kůrčičku. jak je kůrčička hotová tak sele sundám z ohně, otebřu břicho, zelenina vypadne na plech a sele porcuju. prase už pak na gril nevracím protože je udělané až ke kosti a zelenina se sní jako příloha k masu :) je dobré sele trochu pomazat sádlem před tím než se dá do alobalu, alobal se pak nestihne přilepit ke kůži než si sele pustí samo svůj tuk.

      01.08.2017 12:58:55

    • Šárka
      Šárka

      Komentář k receptu Sele na rožni

      Chápu, že se maso jíst má, ale nepřipadá vám, že jíst selátko už je trochu moc? Nepřemýšleli jste někdy nad tím, že sice je to v česku normální, ale že pořád je to " dítě " od prasátka? Možná si budete myslet, že jsem blázen a trochu moc přecitlivělá a možná to i tak je...ale mě to opravdu nepřipadá úplně normální jíst tak malé prasátko. Bohužel jsou pro některé lidi pořád duležitější chutě.

      12.04.2017 14:13:07

      • hynek87
        hynek87

        Re: Komentář k receptu Sele na rožni

        Počítám, že telecí řízek, grilované kuře, vajíčka nebo kaviár vám nevadí. Jestli nebudete tak trochu pokrytec.

        12.04.2017 15:42:30


    • Šárka
      Šárka

      Komentář k receptu Sele na rožni

      Chápu, že se maso jíst má, ale nepřipadá vám, že jíst selátko už je trochu moc? Nepřemýšleli jste někdy nad tím, že sice je to v česku normální, ale že pořád je to " dítě " od prasátka? Možná si budete myslet, že jsem blázen a trochu moc přecitlivělá a možná to i tak je...ale mě to opravdu nepřipadá úplně normální jíst tak malé prasátko. Bohužel jsou pro některé lidi pořád duležitější chutě.

      12.04.2017 14:12:40

      • hynek87
        hynek87

        Re: Komentář k receptu Sele na rožni

        Počítám, že telecí řízek, grilované kuře, vajíčka nebo kaviár vám nevadí. Jestli nebudete tak trochu pokrytec.

        12.04.2017 15:42:59

    • Hynek
      Hynek

      Dobrý den, omlouvám se všem kteří si psaly o rožeň, za to že jsem se jim neozval. Pracoval jsem na prototypu a už je na světě. Fotky najdete na : Centrum-Xchat-hynek87-fotografie-gril rožeň. Časem se pokusím přidat inějaký jednoduchší plánek i smírama. Tímto jsem splnil to co jsem slibil a doufám, že budete spokojeni. Děkuji za příspěvky a budu vděčný za každý další. Hynek

      05.08.2007 21:49:57

    • Labužník
      Labužník

      Dost dobrý

      Dost dobrý recept. Perfektně načasovaný. Dávám plný počet hvězdiček

      27.04.2007 17:32:51


    Nalezeno receptů: 23

    Přidat příspěvek k receptu Sele na rožni

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.