Uzený špek nakrájíme na kostičky a dám na pánev mírně vyškvařit. Do vyškvařeného špeku dáme restovat na polohrubo nakrájenou cibuli. Po orestování necháme cibuli se špekem vychladnout.
Hlávku kapusty očistíme a odstraníme špatné lupeny. Rozřízneme ji na čtvrtky, vyndáme košťál a kapustu nadrobno nakrájíme, dáme do nějaké větší nádoby, ve které budeme všechny ingredience zpracovávat. Dále do nádoby dáme mleté maso, vejce bez skořápek, česnek nadrobno nakrájený, v mléce namočené rohlíky, nadrobno nakrájené listy libečku, osolíme, přidáme kayenský pepř, normální pepř a vychladlou orestovanou cibuli s uzeným špekem. Vše důkladně prohněteme. To vše necháme cca 15 minut odpočinout.
Mezitím očistíme žampiony či jiné hřibovité houby, které nakrájíme na silné plátky a tyto plátky kolmo překrojíme ještě napříč. Můžeme přidat i nohy od hub nakrájené na slabé plátky.
Houby zamícháme do odpočinuté smíchané hmoty a můžeme dělat šišky nebo volně vložit do pekáče. Já pekáč vyložím pečícím papírem, naliji tam trochu vody a nandám smíchanou hmotu, kterou v pekáči urovnám a dlaní namočenou ve vodě vršek budoucí sekané uhladím.
Sekanou se žampiony a kapustou dáme do vyhřáté trouby na 200 °C. Až se začne směs péci, přiklopíme horním dílem pekáče a pečeme cca 1 hodinu. Potom sundáme horní díl pekáče a pečeme ještě asi dalších 15 - 20 minut, aby sekaná dostala barvu.
Pokud děláme šišky, tak je vyválíme a zabalíme do alobalu. Pečeme opět v pekáči mírně podlité a přiklopené horním dílem pekáče. Opět cca po 1 hodině alobal uvolníme a znovu dopékáme na barvu stejným způsobem jako předchozí rozestřenou v pekáči. Pokud chceme udělat omáčku, tak víc podlijeme a po upečení sekané výpek slijeme, přidáme máslo, najemno nakrájenou a orestovanou cibuli. Přilijeme trochu vody podle toho, kolik omáčky potřebujeme. Omáčku ochutíme kořením a zahustíme jíškou připravenou na sádle. Je možno udělat omáčku přírodní nebo můžeme přidat rajský protlak.
Množství ingrediencí na sekanou se žampiony a kapustou si každý upraví podle sebe, ale šetřit nemusíme, je to velice jedlé.