3 stroužky | česnek | |
3 lžičky | sůl | |
2 ks | vejce | |
2 hrstě | strouhanka | |
2 dl | mléko | |
3 lžíce | majoránka | |
1 ks | velká cibule | |
500 g | hovězí mleté maso | |
2 ks | houska nebo rohlík | |
500 g | mletý vepřový bůček | |
na potření | ||
---|---|---|
1 ks | bílek | |
podle potřeby | ||
200 ml | voda na podlití | |
olej nebo máslo |
Starší housky nebo rohlíky namočíme do mléka, cibuli nakrájíme na velmi jemno a lehce osmažíme na co nejmenším množství tuku. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Do mísy dáme oba druhy masa. Je na vás, jestli si ho sami umelete, nebo koupíte rovnou mleté. Přidáme majoránku, sůl, vejce, prolisovaný česnek a osmaženou cibulku. Namočené pečivo lehce vyždímáme a také přidáme do mísy. Vše smícháme a podle potřeby přisypáváme strouhanku, tak aby se směs příliš nelepila na ruce, ale také jí směs nebyla obalená. Vytvarujeme klasický bochánek a vložíme do pekáčku nebo zapékací mísy, kterou jsme předtím vymazali tukem. Sekanou podlijeme vodou, potřeme bílkem a dáme péct. Pečeme odkryté cca 75 minut za občasného polévání výpekem a dolévání vody do pekáče, dokud na povrchu sekaná nezhnědne. Sekaná od maminky nejlépe chutná s bramborovou kaší nebo opečeným bramborem.
Videorecept: Domácí sekaná z krůtího masa doladěná k dokonalosti
Vyzkoušejte recept na výbornou a šťavnatou sekanou z krůtího masa, provoněnou opečenou slaninou. Uvnitř nechybí vejce vařené natvrdo, které v každém plátku vytvoří pěknou mozaiku. Sekaná není suchá a při pečení nepraská. Podle našeho videoreceptu ji zvládne úplně každý.
Milujete karbanátky? Zkuste recepty, které vás posadí na židli!
Karbanátky jsou klasikou české kuchyně. Kromě masových karbanátků jsou stále oblíbenější i ty zeleninové - z cukety, květáku, brokolice, řepy i dýně. Ale jak je připravit, aby byly opravdu šťavnaté? A existuje i jiný druh přípravy než smažení?
Autor:fisshy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena