Segedínský guláš po maďarsku

1 h 30 min | hlavní chod | maďarská kuchyně | recept zobrazen: 316995x
Segedínský guláš je nejlepší maďarská pochoutka, ale žáden recept tady není pravý, jednou je tam sterilované zelí, málo papriky, chybějící ingredience. Zkuste tenhle segedínský guláš.
Komentáře receptu 62
Uvařil jsem to (Recept vařilo 55 lidí)


Postup přípravy receptu

Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. Maso odblaníme a nakrájíme na větší kostky 2x2 až 3x3 cm. Zelí vyždímáme ze šťávy a šťávu odložíme pro možné pozdější použití. Zelí trochu překrájíme.

V hrnci na oleji osmažíme cibuli do zesklovatění, dáme pryč z ohně a počkáme, až se olej zcela uklidní. Pak přidáme obě mleté papriky a rozmícháme je s olejem a hned zalijeme asi 1dl vody, aby paprika nezhořkla. Do hrnce vložíme maso, osolíme, přidáme zelí, bobkový list, nové koření, celý černý pepř. A pokud zelí neobsahuje kmín, můžeme špetku kmínu přidat. Zalijeme menší částí zelné šťávy a vínem. Uvedeme do varu a za občasného míchání vaříme 1 hodinu a 25 minut. Nakonec přidáme špetku mletého černého pepře a zahustíme šlehačkou, ve které rozmícháme mouku. Povaříme 5 minut, dosolíme, popřípadě okyselíme zelnou šťávou. Kdo chce může dochutit i vegetou, ale to zpravidla není třeba.

Jestli během dušení ubylo více tekutiny, dolijeme ji bílým vínem, proto láhev s vínem mějte po ruce.

Segedínský guláš po maďarsku podáváme s knedlíkem.

autor receptu:

Segedínský guláš po maďarsku

Počet přidaných receptů: 7

Ingredience

4,3
skvělý recept
242 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Segedínský guláš po maďarsku

Celkový počet komentářů: 62
  • ale fuj, vegeta? jura 05.07.2017 21:25:49

    To snad autor nemyslí vážně!!! Kamkoli cpat Vegetu je ZLOČIN proti kuchařině.

  • Dodatok László 06.02.2016 17:19:44

    V Maďarsku sa guláše nezahusťujú.
    To je výmysel československých "kuchárov" z obdobia nedostatku potravín a neskôr podporovaný hlúposťou a neschopnosťou komunistov, pretože podľa nich človek potrebuje mnoho energie na vykonávanie svojej práce. Táto hlúposť sa, žiaľ, dochovala do dnešných čias vďaka nevedomosti lekárov, ktorí zakazujú svojim pacientom fajčiť a piť alkohol, ale im neradia, ako sa majú správne stravovať. Zostali by totižto prakticky bez práce.

    • Re: Dodatok ivan14 27.04.2017 10:21:28

      Jo, to tedy byl nedostatek surovin. Škoda, že už se nemůžu zeptat mámy, z čeho tehdy dělala ty výtečné ptáčky a roštěnky, když - jak jsem se ondyno dočetl - byl v masně jen bůček. A to jsme měli hoooodně vysoko do žlabu. Dnes si třeba hovězí vařím zcela výjimečně - ne snad, že by v řeznictví nebylo, je ho tam hafo. Ale jaxi jako důchodce na něj nemám...

    • Re: Dodatok A, Hezoučký 29.08.2016 11:48:51

      Co vše se člověk dozví co vše se svede na tuhle stranu to je doslova ubohost

  • Székelygulyás Palmáč 25.07.2015 15:35:38

    Székelygulyás Másnak így tetszett: Értékelés Értékelés Értékelés Értékelés Értékelés
    Elkészítési idő: > 90 perc
    Elkészítés nehézsége: egyszerű
    Árkategória: közepesen költséges
    Recept Lefotóztam Megfőztem Facebook Recept küldése
    Hozzávalók 4 személyre:
    80 dkg sovány sertésoldalas
    1 nagy fej vöröshagyma
    1 gerezd fokhagyma
    1 kg savanyú káposzta
    1 hegyes-csípős zöldpaprika
    1 paradicsom
    4 evőkanál olaj
    1 kávéskanál pirospaprika
    1/4 kávéskanál köménymag
    1 babérlevél
    3+1 dl tejföl
    3 dkg (rizs)liszt
    1 szál petrezselyem
    Elkészítés:
    Előkészítés: A húst megmossuk, majd ahogyan a csontok engedik, kisebb darabokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A savanyú káposztát kissé kiöblítjük, és lecsepegtetjük. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és felaprózzuk. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, és erős tűzön 2-3 percig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és a köménymaggal, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, egy kevés sót, majd fedő alatt puhára pároljuk (45-50 perc). A savanyú káposztát 1/2 dl vízzel és a babérlevéllel puhára pároljuk (35-40 perc, a kuktában 20 perc), ha túl sok levet eresztene, leszűrjük. Elhabarunk a (rizs)liszttel 3 dl tejfölt, a pörkölthöz adjuk, felforraljuk, aztán beleforgatjuk a káposztát, és további 5 percig forraljuk. A babérlevelet kidobjuk, a káposztát mély tálba szedjük, tetejét a maradék 1 dl tejföllel és petrezselyemmel díszítjük.

  • Hannes
    Komentář k receptu Segedínský guláš po maďarsku Hannes 20.02.2016 19:30:05

    Super

  • Komentář k receptu Segedínský guláš po maďarsku László 06.02.2016 17:12:16

    Ani Valašsko, ani Rumunsko.
    Podobne ako Jókai Mór Bableves (Fazuľová polievka podľa spisovateľa Móra Jókaia), tak isto inšpiráciu na Segedínsky guláš dal spisovateľ, básnik a novinár József Székely a preto v Maďarsku je Segedínsky guláš známy ako Székely gulyas.
    Mnohoročné spolužitie v jednom spoločnom štáte spôsobilo, že sa Segedínsky guláš vďaka maďarskému obyvateľstvu žijúcemu na Slovensku dostal na slovenské územie. Pomohla tomu skutočnosť, že bolo bravčové mäso a kyslá kapusta k dostaniu (zabíjačky a nakladanie kapusty na zimu).
    Po vzniku Československa sa jedlo dostalo aj do Čiech vďaka českému obyvateľstvu, ktoré začalo postupne prichádzať hlavne do Tatier a niektorým učiteľom v Podkarpatskej Rusi, ktorá vtedy patrila Československu (Československo ju stratilo anexovaním Rusmi po 2.svetivej vojne), ktorí tam vyučovali na českých školách.

  • Segedínský guláš. viluš 24.11.2014 14:59:28

    Maďaři segedínský guláš neznají, takže se nejedná o maďarskou kuchyni. Guláš se zelím pochází z Valašska a v Maďarsku se nazývá " Sikulský" a protože Valašsko se nachází v Rumunsku, je to vlastné rumunská a nikoliv maďarská kuchyně.
    Dělá se vždy na sádle a mletá paprika se dává do rozpáleného sádla trochu opražit, aby vznikla typická chutˇ.

Nalezeno receptů: 62
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Segedínský guláš po maďarsku
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!

  • Dýně - posílí imunitu v boji proti infekcím

    Dýně - posílí imunitu v boji proti infekcím

    Rádi si v těchto dnech zdobíte zahrádku, terasu nebo balkon pestrobarevnými a různě velikými dýněmi? A jak by také ne, je přece jejich čas a jako podzimní dekorace jsou nepřekonatelné. Už také víme, že dýně je nadmíru zdravá zelenina a pomůže nám dokonce i s hubnutím.




přidat nový recept