reklama
hledat uživatel
       

Salpicón

Příloha salátového charakteru, zvaná též salmagundi. Recept pochází z Mexika.


  • 4,7

    20×

    4,6 20

Ingredience

marináda

na ozdobu

příloha



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 662 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 905 hodnocení

Luštěninové penne s čočkovou omáčkou a feta sýrem krok za krokem

27. 2. 2020

Bábovka

4,7 1 651 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 731 hodnocení

Jak uvařit vejce, aby neprasklo, dalo se dobře oloupat a mělo dokonalý žloutek

26. 2. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 135 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 186 hodnocení

Tvarohové koblihy bez kynutí krok za krokem

25. 2. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 578 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 720 hodnocení

Jak na to: Šťouchané brambory jako od babičky

24. 2. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 277 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 602 hodnocení

Mleté maso a koření: Naučte se správné kombinace a vyzkoušejte prověřené recepty

24. 2. 2020

Postup přípravy

Jazyk důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a okapaný dáme do velkého hrnce. Přidáme vodu, mrkev, cibuli, celer, ocet, sůl, pepř, oregano a kmín. Přikryjeme, přivedeme do varu, var ztlumíme a mírně vaříme 2,5 - 3 hodiny, až je maso měkké. Pak necháme ve vývaru vychladnout. Vychladlý jazyk vyjmeme z vývaru, který uschováme, jazyk oloupeme a odstraníme tuk a kůstky. Pak jej nakrájíme na tenké plátky a upravíme do hluboké mísy.

Připravíme si marinádu a zeleninu. Dobře promícháme 1 velmi jemně posekanou cibuli, 6 lžic oleje, 4 lžíce bílého vinného octa, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře, 1 lžičku oregano. Jazyk přelijeme jazykovou marinádou a přikryté necháme přes noc vychladnout.

Mezitím vývar scedíme a sebereme tuk. Scezený vývar použijeme k uvaření zeleniny. V uschovaném vývaru z jazyka pod pokličkou uvaříme doměkka 6 celých očištěných mrkví, 6 celých očištěných vodnic. Po uvaření zeleninu vyjmeme a uschováme. Mezitím oloupeme 12 - 16 malých brambor, opravdu malých, a uvaříme je ve vývaru z jazyka a zeleniny doměkka. Sejmeme nádobu z ohně, přidáme uvařenou mrkev a vodnici, dále přidáme 2 lžíce oleje a 2 lžíce bílého vinného octa, zamícháme a přes noc vychladíme. Jestliže máme druhý den před použitím rosol, mírně přihřejeme, abychom mohli zeleninu vyjmout.

Současně ve zvláštním hrnci a slané vodě uvaříme bez pokličky 3 střední cukety nebo 2 oloupané lilky doměkka, rozříznuté napůl po délce. Když jsou uvařené, vyjmeme je a rychle vychladíme ve studené vodě. Opětně scedíme. Lehce pokapeme olejem a přikryté je v chladu uchováme do použití. Na mísu s jazykem servírujeme zeleninu okapanou.

Salpicón servírujeme tak, že velkou mísu bohatě pokryjeme potrhaným hlávkovým salátem. Na něj upravíme plátky jazyka vyjmuté z marinády a pak uvařenou zeleninu. Přelijeme veškerou jazykovou marinádou a dostatkem zeleninové marinády, aby salát nebyl suchý. Ozdobíme listy hlávkového salátu, petrželkou a kolečky cibule.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Salpicón

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.