reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Salát z cizrny a rýže

Lehký, levný a zdravý salát, ale i výborná příloha k sušším pečeným a grilovaným masům. Uvařte si klidně dvojnásobnou porci, chutí je jídlo tak návykové, že se po něm jen zapráší.


  • 4,1

    4,1 9
  • 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 815 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 032 hodnocení

Umíte správně připravit vajíčka? Pozor na základní chyby!

25. 9. 2020

Bábovka

4,7 1 752 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 848 hodnocení

KVÍZ: Jaká jste hospodyňka? Otestujte se, zda patříte do kuchyně

25. 9. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 142 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 218 hodnocení

Plán pečení na víkend: Vrhněte se na domácí pečivo!

25. 9. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 612 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 799 hodnocení

8 skvělých a jednoduchých receptů z mletého masa

25. 9. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 293 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 696 hodnocení

KVÍZ: Vyznáte se v houbách? Prověřte si znalosti v našem testu

24. 9. 2020

Postup přípravy

Cizrnu můžeme koupit naloženou ve skleničce nebo konzervě, případně použijeme cizrnu "suchou", kterou je potřeba den předem naložit do vody se solí a druhý den uvařit doměkka. Cizrnu vaříme cca 70 minut, aby šla rozdrtit mezi prsty. Cizrnu slijeme a necháme okapat.

Dáme si vařit rýži do mírně osolené vody. V mezičase si na kousku másla (nebo ghí) zesklovatíme jednu nadrobno nakrájenou menší cibulku. Cibulka nesmí zčernat, ale má být pěkně měkká, lehce zahnědlá. Odstavíme a necháme zchladnout. Hotovou rýži slijeme a bohatě propláchneme studenou vodou. Tím okamžitě přerušíme proces vaření a rýže nám nebude "docházet". Zachová si tak tvar i strukturu a nerozpatlá se nám na bláto.

V menší misce si rozmícháme bílý jogurt, kurkumu (kari), mletý římský kmín, mletý zázvor, sůl, pepř, citronovou šťávu a nasekanou hladkolistou petrželku nebo pažitku. Ideální je použít i trochu čerstvého koriandru, ale není to nutné.

V dostatečně velké míse smícháme odkapanou rýži, cizrnu, vmícháme cibulku a jogurtovou směs. Salát z cizrny a rýže důkladně promícháme a necháme v chladu hodinu odležet.

Salát z cizrny a rýže podáváme jako samostatný salát a jako přílohu. Salát je také ideální do dietního jídelníčku kvůli svému malému obsahu tuku a kalorií.

I když jsem byl vždy od přírody masožravec, tak díky podobným salátům zjišťuji, že být vegetariánem pro mě není až takové utrpení.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Salát z cizrny a rýže

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.