reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Salát z cizrny a rýže

Lehký, levný a zdravý salát, ale i výborná příloha k sušším pečeným a grilovaným masům. Uvařte si klidně dvojnásobnou porci, chutí je jídlo tak návykové, že se po něm jen zapráší.


  • 4,1

    4,1 9
  • 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 543 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 813 hodnocení

Přírodní lékárnička: Hlávkové zelí a jeho využití nejen v kuchyni

16. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 591 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 659 hodnocení

Jak žít s bezlepkovou dietou

16. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

6 nejlepších receptů na jablečný štrúdl

15. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 559 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Videorecept: Tradiční podzimní dýňová polévka podle šéfkuchaře

15. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 532 hodnocení

Recept na jakoukoli oslavu: Sýrová roláda krok za krokem

14. 9. 2019

Postup přípravy

Cizrnu můžeme koupit naloženou ve skleničce nebo konzervě, případně použijeme cizrnu "suchou", kterou je potřeba den předem naložit do vody se solí a druhý den uvařit doměkka. Cizrnu vaříme cca 70 minut, aby šla rozdrtit mezi prsty. Cizrnu slijeme a necháme okapat.

Dáme si vařit rýži do mírně osolené vody. V mezičase si na kousku másla (nebo ghí) zesklovatíme jednu nadrobno nakrájenou menší cibulku. Cibulka nesmí zčernat, ale má být pěkně měkká, lehce zahnědlá. Odstavíme a necháme zchladnout. Hotovou rýži slijeme a bohatě propláchneme studenou vodou. Tím okamžitě přerušíme proces vaření a rýže nám nebude "docházet". Zachová si tak tvar i strukturu a nerozpatlá se nám na bláto.

V menší misce si rozmícháme bílý jogurt, kurkumu (kari), mletý římský kmín, mletý zázvor, sůl, pepř, citronovou šťávu a nasekanou hladkolistou petrželku nebo pažitku. Ideální je použít i trochu čerstvého koriandru, ale není to nutné.

V dostatečně velké míse smícháme odkapanou rýži, cizrnu, vmícháme cibulku a jogurtovou směs. Salát z cizrny a rýže důkladně promícháme a necháme v chladu hodinu odležet.

Salát z cizrny a rýže podáváme jako samostatný salát a jako přílohu. Salát je také ideální do dietního jídelníčku kvůli svému malému obsahu tuku a kalorií.

I když jsem byl vždy od přírody masožravec, tak díky podobným salátům zjišťuji, že být vegetariánem pro mě není až takové utrpení.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Salát z cizrny a rýže

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.