reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Salát z cizrny a rýže

Lehký, levný a zdravý salát, ale i výborná příloha k sušším pečeným a grilovaným masům. Uvařte si klidně dvojnásobnou porci, chutí je jídlo tak návykové, že se po něm jen zapráší.


Líbí se mi

Dejte nám vědět,
proč se vám recept nelíbil.

×

Ingredience

Postup přípravy

Cizrnu můžeme koupit naloženou ve skleničce nebo konzervě, případně použijeme cizrnu "suchou", kterou je potřeba den předem naložit do vody se solí a druhý den uvařit doměkka. Cizrnu vaříme cca 70 minut, aby šla rozdrtit mezi prsty. Cizrnu slijeme a necháme okapat.

Dáme si vařit rýži do mírně osolené vody. V mezičase si na kousku másla (nebo ghí) zesklovatíme jednu nadrobno nakrájenou menší cibulku. Cibulka nesmí zčernat, ale má být pěkně měkká, lehce zahnědlá. Odstavíme a necháme zchladnout. Hotovou rýži slijeme a bohatě propláchneme studenou vodou. Tím okamžitě přerušíme proces vaření a rýže nám nebude "docházet". Zachová si tak tvar i strukturu a nerozpatlá se nám na bláto.

V menší misce si rozmícháme bílý jogurt, kurkumu (kari), mletý římský kmín, mletý zázvor, sůl, pepř, citronovou šťávu a nasekanou hladkolistou petrželku nebo pažitku. Ideální je použít i trochu čerstvého koriandru, ale není to nutné.

V dostatečně velké míse smícháme odkapanou rýži, cizrnu, vmícháme cibulku a jogurtovou směs. Salát z cizrny a rýže důkladně promícháme a necháme v chladu hodinu odležet.

Salát z cizrny a rýže podáváme jako samostatný salát a jako přílohu. Salát je také ideální do dietního jídelníčku kvůli svému malému obsahu tuku a kalorií.

I když jsem byl vždy od přírody masožravec, tak díky podobným salátům zjišťuji, že být vegetariánem pro mě není až takové utrpení.

reklama

Podobné recepty

Přidat příspěvek k receptu Salát z cizrny a rýže