reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Sacher dort se smetanou

Recept na známý výborný čokoládový dort.


  • 4,6

    25×

    4,6 25
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Připravíme si dortovou formu asi tak 23 cm v průměru, vymažeme jí máslem a vysypeme hrubou moukou. Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu. Voda se nesmí vařit, ale musí být dost horká. Po rozpuštění necháme čokoládu za stálého míchání trochu zchladnout.

V míse ušleháme dohladka máslo s moučkovým cukrem. Ušlehané máslo musí být hladké a světlé. Poté zašleháme jeden po druhém oddělené žloutky. Dále rozpuštěnou prochladlou čokoládu a nakonec vanilkový extrakt.

V další čisté míse vytřené citronem ušleháme bílky s krupicovým cukrem. Sníh musí být hezky lesklý a tvořit malé kopečky. Pozor, abychom sníh nepřešlehali. Do připraveného čokoládového těsta střídavě vmícháváme prosátou mouku a sníh. Pracujeme velmi opatrně, aby sníh nesplaskl.

Dokončené těsto nalijeme do připravené formy. Troubu rozpálíme na 200 °C. Dort při této teplotě pečeme asi 20 minut a poté přibližně další půl hodinu při snížené teplotě, asi 150 - 160 °C. Před vyndáním zkontrolujeme píchnutím špejle, zda-li je korpus propečený. Pokud není, ještě ho chvíli necháme dopéct.

Po upečení necháme dortovou formu otevřeme a necháme korpus vychladnout na mřížce. Než korpus vychladne, připravíme si náplň a polevu.

Náplň připravíme svařením marmelády s rumem v malém kastrolku. Marmeládu často mícháme, aby se nepřipálila. Vaříme tak dlouho, dokud marmeláda nezačne tvořit na vařečce lepkavé kapky a nebude chtít odkapávat. Takto připravenou marmeládou potřeme napůl rozkrojený korpus. Poté korpus přiklopíme a potřeme jej seshora a z boku a necháme zaschnout. Pozor, takto připravenou marmeládu je nutné použít teplou a pracovat s ní rychle, aby se nezačala srážet.

Na polevu si připravíme střední kastrolek. Svaříme v něm vodu s cukrem. Přidáme sekanou čokoládu a snížíme teplotu. Dáváme pozor, aby se čokoláda nechytala na stěnách kastrolku. Takto polevu vaříme asi 10 minut, dokud lehce nezhoustne. Připravená poleva se zdá řídká, ale po vychladnutí krásně ztuhne. Pokud si nejsme jistí, zda-li jsme polevu správně svařili, můžeme ji vyzkoušet tak, že jí trošku kápneme na talíř a vyzkoušíme, jestli ztuhne. Pokud ne, ještě ji povaříme.

Takto připravenou polevu lijeme na připravený korpus předem pomazaný připravenou marmeládou. Nejlépe je dobré korpus položit na plech, aby se dala steklá poleva dále použít, např. polití zmrzliny nebo pro přípravu horké čokolády. Komu se nechce s polevou připravovat, může zakoupit hotovou polevu v obchodě. Osobně jsem však pro přípravu polevy čerstvé.

Sacher dort dáme vychladnout do chladničky. Hotový sacher dort podáváme nakrájený na dílky a vedle na talířek dáme trochu ušlehané smetany.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Sacher dort se smetanou

    Celkový počet komentářů: 4
    • Petr
      Petr

      Dort se povedl a je dobrý, akorát ta poleva mi trohcu zklamala. Použil jsem 40% čokoládu, ale ve výsledku je poleva krupičkovitá po cukru a chutná spíš, jako ty lacinější polevy z kakaa a cukru. Ale prý se dá dobrá poleva udělat tak, že se rozpustí čokoláda na vaření a smíchá se s trochou Hery.
      Tak hodně štěstí :)

      21.02.2012 20:00:56

      • xIndian
        xIndian

        To mě mrzí, že se poleva nepovedla. Je to s ní trochu složitější a pokud byla krupičková po cukru, tak jste nesprávně svařil cukrový sirup. Určitě je po internetu spousta dobrých receptů na polevu, takže když příště zkusíte nějakou jinou, či osvědčený recept "od babičky", určitě bude výsledek perfektní. Postup s Herou, který jste psal bude určitě fungovat, jen bych Heru nahradil dobrým máslem. Přeci jenom u takto nákladného dortu se to určitě vyplatí. Díky za komentář.

        22.02.2012 09:17:38

    • Káťa
      Káťa

      tak ta poleva se mi teda ale vůbec nezdařila, jeto něco mezi, pikaem a karamelem a ani náhodu to neztuhlo :(

      21.01.2012 22:19:19


      • xIndian
        xIndian

        Je důležité správně svařit cukr s vodou na tzv. cukrový sirup. Tzn. z části odvařit tekutinu tak, aby výsledná tekutina měla lehce viskózní konzistenci. Čím déle se cukr s vodou vaří, tím bude výsledný produkt hustší. Omlouvám se za nejednoznačný postup v receptu, měl jsem uvést, že se cukr s vodou musí svařovat delší dobu. Pokud se však nechcete patlat s polevou, můžete zakoupit koupenou již hotovou, kterou stačí jen rozehřát v horké vodě.

        22.01.2012 10:25:50

    Nalezeno receptů: 4

    Přidat příspěvek k receptu Sacher dort se smetanou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.