reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Rýžový nákyp s meruňkami

Nákypy můžeme podávat jako hlavní sladké jídlo,nebo i jako lehký moučník. Rýžový nákyp chutná jak s meruňkami, tak i se švestkami.


  • 4,0

    697×

    3,9 697
  • 1 h 30 min

  • 89×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Rýži propláchneme a vsypeme do vařící osolené vody. Dáme tolik vody, aby byla asi 3 centimetry nad hladinou rýže. Přidáme hřebíček a za občasného promíchání rýži vaříme asi 10 minut. Pak přebytečnou vodu slijeme, hřebíček vyndáme a rýži zalijeme mlékem, nejlépe horkým.

Za stálého míchání rýži dovaříme úplně doměkka. Přisypeme do ní 2 balíčky vanilkového cukru, 2 lžíce cukru krupice, kousek másla, nastrouháme kůru z jednoho citronu a promícháme. Přikryjeme pokličkou. Pod pokličkou rýže ještě dojde, více nabobtná i změkne. Necháme ji částečně vychladnout.

Žloutky oddělíme od bílků a zamícháme je do prochladlé rýže. Z bílků ušleháme tuhý sníh a také ho zlehka vmícháme do sladké rýže.

Zapékací pekáč vymažeme máslem a na dno rozetřeme polovinu rýže. Na ni naskládáme půlky meruněk, jednu vedle druhé. Meruňky přikryjeme vrstvou zbylé rýže. Povrch poklademe slabými plátky másla a dáme zapéci do trouby. Pečeme asi 45 až 50 minut při 150 °C, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá křupička a nákyp nezíská pevnou konzistenci.

Upečený rýžový nákyp s meruňkami na talíři posypeme moučkovým cukrem, můžeme ještě ozdobit ovocem, nebo polít meruňkovou šťávou.

Množství rýže záleží na velikosti zapékacího pekáče. Pokud se vám uvařená rýže do pekáče nevejde, můžete její zbytek polít máslem, posypat kakaem a nabídnout jako rýžovou kaši. Na rýžový nákyp můžeme použít meruňky nejen čerstvé, ale i mražené, či kompotové.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept Přidejte vlastní poznámku Přidejte komentář

Líbí se mi

Dejte nám vědět,
proč se vám recept nelíbil.

×

Komentáře k receptu Rýžový nákyp s meruňkami

Celkový počet komentářů: 68
  • Adriana
    Adriana

    Výborný nákyp, takmer nesladký, na záver treba na tanieri dobre pocukrovať, ale veľmi nadýchaný a lahodný.

    17.01.2018 12:52:45

  • Darling
    Darling

    Rýžový nákyp s merunkami

    Ahoj,nákyp na obrázku vypadá dobře ..tak jsem si řekla ,že ho zkusím dle daného receptu ..jenže :-( při teplotě která je daná i času je nákyp stále bledý a žádná kurčička a už vubec ne zlatavá se na něm neudělala,teprve ,když jsem v "konečné fázy "a už celkem naštvaná přidala teplotu se tak nák začlo něco dít .

    08.03.2008 15:33:18

    • mamba
      mamba

      Re: Rýžový nákyp s merunkami

      muj nazor je ten ze se to muze pect kratsi dobu na vic stupnu, cca 180 a dopect do zlatova poslednich deset minut pri 220 stupnich, jinak se vam na povrchu opravdu nic zlateho nevytvori :)

      26.03.2011 20:11:39

    • Monyna
      Monyna

      Re: Rýžový nákyp s merunkami

      Pekla jsem přesně dle návodu a zabarvení dozlatova bylo perfektní, zlatavá kůrčička, ale vůbec ne křupavá,naopak slaďoučká a měkká, což mi naprosto vyhovovalo. Meruňkový nákyp chutnal opravdu všem a velice si pomlaskávali, asi záleží na typu trouby. Vřele doporučuji :-)

      27.01.2012 19:34:59

    • anedz
      anedz

      Re: Rýžový nákyp s merunkami

      DĚKUJI ZA RECEPT, ZA DODANÉ OSVĚDČENÉ RADY. MÁM UŽ V TROUBĚ NA HORKOVZDUCH NA 180, TAK UVIDÍME.-).KAŽDOPÁDNĚ SE NEDÁ NIC ZKAZIT, AKORÁT - TA CHUŤ UŽ JE VELIKÁ. MUSÍ SE POČKAT, PROTOŽE - NAPADLO MI TO UDĚLAT,AŽ PŘED POLEDNEM.NEDÁSE NIC DĚLAT. JISTÉ JE, ŽE SI DOVNITŘ DÁ KAŽDÝ, CO MÁ RÁD, CO MÁ ZROVNA TAKÉ DOMA. MÁM JABLÍČKA I ŠVESTKY. ŠKODA - NEMÁM ROZINKY A OŘECHY UŽ SE MI JE NECHTĚLO LOUSKAT. I TAK TO BUDE MŇAMKÓZNÍ. S PĚKNOU PĚNOU NAHOŘE... MĚJTE SE KRÁSNĚ.JARNĚ:-)! A DÍKY!!!

      20.03.2012 12:47:06

    • kuk a mňam
      kuk a mňam

      Rýžový nákyp s merunkami

      Pečeme také v dortové formě, vymazané, celé při 180°. Opravdu do tuha našlehaný bílek s pískovým cukrem natíráme všecek až nakonec na již do růžova upečený nákyp nahoru. Zlehounka rozetřeme a dáme v té rozpečené troubě - vůbec nestahujeme teplotu - ještě opéct bílkovou pěnu. Získá parádní barvičku a mírně po povrchu zkřupatí. Mírně. Jinak recept děláme stejně, je moc dobrý. Zkuste takto doladit. Pěna ještě nadbude a udělá krásné vlny. Na talířku už jen volá: "Hotovo, mlsat!" A je to pastva pro oči i jazýčky:-)!

      20.03.2012 14:35:24

    • kuk a mňam
      kuk a mňam

      Rýžový nákyp s merunkami

      Pečeme také v dortové formě, vymazané, celé při 180°. Opravdu do tuha našlehaný bílek s pískovým cukrem natíráme všecek až nakonec na již do růžova upečený nákyp nahoru. Zlehounka rozetřeme a dáme v té rozpečené troubě - vůbec nestahujeme teplotu - ještě opéct bílkovou pěnu. Získá parádní barvičku a mírně po povrchu zkřupatí. Mírně. Jinak recept děláme stejně, je moc dobrý. Zkuste takto doladit. Pěna ještě nadbude a udělá krásné vlny. Na talířku už jen volá: "Hotovo, mlsat!" A je to pastva pro oči i jazýčky:-)!

      20.03.2012 14:36:53

    • Adriana
      Adriana

      Re: Rýžový nákyp s merunkami

      V elektrickej peci sa kôrka nevytvorí.
      V plynovej áno. Vyskúšala so to, je to overené.

      17.01.2018 13:01:47

Nalezeno receptů: 68
|< << 1234567 >> >|

Přidat příspěvek k receptu Rýžový nákyp s meruňkami

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.