Vyzkoušejte recept na sladký rýžový dezert s dýní a domácím sirupem, který je vhodný například při oslavě dětských narozenin..
mléko | |
1 balíček | vanilkový cukr |
1 hrnek | rýže kulatozrnná |
sirup | |
---|---|
150 g | cukr |
200 ml | voda |
1 ks | pomeranč |
15 ks | hřebíček |
4 ks | badyán |
200 ml | jablečný džus |
2 ks | skořice celá |
podle chuti | |
cukr |
1 - 2 dny předem si připravíme sirup a marinované plátky dýně, které budeme potřebovat na ozdobu moučníku. Z oloupané dýně nakrájíme škrabkou na brambory asi 10 velmi tenkých plátků. Plátky spaříme vařící vodou a následně ochladíme studenou vodou. Připravíme sirup. Promícháme jablkový džus s vodou, cukrem, nastrouhanou pomerančovou kůrou, skořicí, badyánem a hřebíčkem. Směs přivedeme k varu a necháme zvolna zredukovat asi na polovinu. Část ještě vařícího sirupu nalijeme na dýňové plátky a necháme marinovat. Zbývající sirup uchováme pro další přípravu receptu. Oloupanou a nadrobno nakrájenou dýni krátce podusíme na másle doměkka. Rýži uvaříme v neochucené vroucí vodě do poloměkka a scedíme. Poloměkkou rýži za stálého míchání a přilévání horkého mléka rozvaříme na kaši. Potom vmícháme podušenou dýni, vanilkový cukr a zbývající sirup a vaříme, dokud směs nezhoustne. Ještě teplou dýňovou kaši rozdělíme do olejem vytřených misek a necháme vychladnout. Vychladlou a ztuhlou dýňovou kaši vyklopíme na talířky, pokapeme sirupem, ozdobíme marinovanými dýňovými plátky a lístkem máty.
12 nejoblíbenějších receptů z dýně
Sezóna dýní je po roce zase tady. A kdo by dýně pro svou variabilitu nemiloval? Nejraději připravujeme dýňové polévky, rizoto a pyré, ale i dýňový chléb, muffiny, koláče či kompoty z dýně stojí za zkoušku. Zaručujeme opravdové pochutnání, ať už z našich doporučených receptů vyzkoušíte cokoliv.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena