Recept na rychlé, velmi jemné a nadýchané domácí pletýnky, které nemusí kynout.
1 lžička | sůl |
1 ks | žloutek |
100 ml | mléko |
200 ml | voda |
1 lžička | cukr krystal |
100 ml | slunečnicový olej |
1 lžíce | sušené mléko |
42 g | čerstvé droždí |
500 g | hladká mouka extra special 00 |
na potření | |
---|---|
1 ks | bílek |
na ozdobu | |
hrubozrnná sůl | |
celý kmín | |
sezamová semínka | |
celý mák |
Do mísy robota dáme prosátou hladkou mouku promíchanou se solí a sušeným mlékem. Do vyhloubené jamky uprostřed rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem, zalijeme 100 ml vlažného mléka, posypeme lžící mouky a necháme v teple vykynout kvásek. Když kvásek vykyne - asi za 10 minut, přilijeme 200 ml vlažné vody, 100 ml oleje, přidáme vaječný žloutek a vymícháme háky robota nebo ručně hladké, pružné, nelepivé a měkké těsto, podle potřeby přidáme trochu vlažné vody nebo mouky. Těsto ihned vyklopíme na nepomoučněnou desku a vytvarujeme zlehka válec, který pokrájíme na 6 stejných částí. Každou část rozdělíme na 3 stejné dílky a rozválíme rukama na stejně dlouhé válečky, které spleteme do tvaru pletýnky. Pletýnky přeložíme na plech s teflonovou fólií a ihned potřeme rozšlehaným bílkem a můžeme posypat hrubou solí, celým kmínem, mákem, sezamovým semínky nebo ponecháme hladké. Bez dalšího kynutí vložíme pletýnky péct do trouby předehřáté na 230 °C. Pečeme asi 12 minut do pěkně zlato-žluté barvy. Pletýnky v troubě během pečení krásně nakynou. Upečené pletýnky vybereme a necháme na mřížce vychladnout. Rychlé pletýnky servírujeme ke gulášům, sytým polévkám nebo natřeme čerstvým máslem a různě plníme pomazánkami, šunkou, salámem, jinými uzeninami, salátem, plátky masa, pečeným drůbežím masem, paštikami, různou zeleninou, vejci a jinými podle chuti. Tyto pletýnky jsou velmi jemné, krásně nadýchané, lehoučké a vláčné i druhý den. Pletýnky jsou vhodné jako pohoštění, jako příloha i se sebou na výlety či do práce. Jsou vynikajícím domácím pečivem, které je rychle hotové a vždy čerstvé, ty z obchodu se jim nikdy nevyrovnají.
Milujete pečivo? Výběr redakce nejlépe hodnocených receptů na domácí rohlíky a housky
Recepty na krásně křupavé a nadýchané domácí pečivo, které povýší každou snídani či svačinu na vyšší příčku.
autor Libchen
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena