Rychlé pletýnky

1 hod | příloha | 6 porcí | Ostatní kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 886x
Recept na rychlé, velmi jemné a nadýchané domácí pletýnky, které nemusí kynout.
Komentáře receptu 2
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

Do mísy robota dáme prosátou hladkou mouku promíchanou se solí a sušeným mlékem. Do vyhloubené jamky uprostřed rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem, zalijeme 100 ml vlažného mléka, posypeme lžící mouky a necháme v teple vykynout kvásek.

Když kvásek vykyne - asi za 10 minut, přilijeme 200 ml vlažné vody, 100 ml oleje, přidáme vaječný žloutek a vymícháme háky robota nebo ručně hladké, pružné, nelepivé a měkké těsto, podle potřeby přidáme trochu vlažné vody nebo mouky.

Těsto ihned vyklopíme na nepomoučněnou desku a vytvarujeme zlehka válec, který pokrájíme na 6 stejných částí. Každou část rozdělíme na 3 stejné dílky a rozválíme rukama na stejně dlouhé válečky, které spleteme do tvaru pletýnky.

Pletýnky přeložíme na plech s teflonovou fólií a ihned potřeme rozšlehaným bílkem a můžeme posypat hrubou solí, celým kmínem, mákem, sezamovým semínky nebo ponecháme hladké.

Bez dalšího kynutí vložíme pletýnky péct do trouby předehřáté na 230 °C. Pečeme asi 12 minut do pěkně zlato-žluté barvy. Pletýnky v troubě během pečení krásně nakynou. Upečené pletýnky vybereme a necháme na mřížce vychladnout.

Rychlé pletýnky servírujeme ke gulášům, sytým polévkám nebo natřeme čerstvým máslem a různě plníme pomazánkami, šunkou, salámem, jinými uzeninami, salátem, plátky masa, pečeným drůbežím masem, paštikami, různou zeleninou, vejci a jinými podle chuti.

Tyto pletýnky jsou velmi jemné, krásně nadýchané, lehoučké a vláčné i druhý den. Pletýnky jsou vhodné jako pohoštění, jako příloha i se sebou na výlety či do práce. Jsou vynikajícím domácím pečivem, které je rychle hotové a vždy čerstvé, ty z obchodu se jim nikdy nevyrovnají.

autor receptu:

Rychlé pletýnky

Počet přidaných receptů: 455

Ingredience

na porcí
2,2
slabší recept
10 hlasujících
  • Recept Rýchle pletienky - 1. upečené pletienky


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Rychlé pletýnky

Celkový počet komentářů: 2
  • Komentář k receptu Rychlé pletýnky Libchen 23.10.2017 14:20:11

    Ahoj Odeto, mohla by jsi mít pravdu, kdyby se celé množství tekutin přidalo najednou. V recepte v prvém a v druhém odstavci je podrobně popsáno, co a jak třeba dělat, takže nehrozí.
    Děkuji za komentář a přeji Hezký den :-)

  • Pozor Odeta 23.10.2017 13:51:04

    Pokud s kynutým těstem začínáte, nedávejte 200 ml vody. Mohlo by se taky stát, že těsto budete muset péct ve formě, na 500 g mouky je 400 ml tekutin hrozně moc.( 200ml voda, 100 ml olej, 100 ml mléko ).

Nalezeno receptů: 2
Přidat příspěvek k receptu Rychlé pletýnky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Rebarbora - víte, že opravdu zdravá je jen v určitém období?

    Rebarbora - víte, že opravdu zdravá je jen v určitém období?

    Rebarbora (reveň kadeřavá) pochází z Číny a dorůstá výšky okolo dvou metrů. V kuchyni využíváme řapíky jejích listů, které oloupeme a uchováváme nakrájené na centimetrové špalíky. Vždy je konzumujeme jen tepelně upravené. Rebarborové řapíky obsahují pro zdraví přínosnou kyselinu listovou, jablečnou a citronovou.

  • Sekundární neplodnost

    Sekundární neplodnost

    Dlouhodobá a zdánlivě marná snaha o druhé dítě není nijak vzácným či ojedinělým jevem. Máte už jedno dítě, jste rodina, užíváte si ve třech všech svých radostí i starostí, ale po nějaké době se znovu oddáte přetrvávající touze po dalším přírůstku do rodiny.




přidat nový recept