reklama
hledat uživatel
       

Ingredience

na potření

Postup přípravy

Do mísy robota dáme prosátou hladkou mouku promíchanou se solí a sušeným mlékem. Do vyhloubené jamky uprostřed rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem, zalijeme 100 ml vlažného mléka, posypeme lžící mouky a necháme v teple vykynout kvásek.

Když kvásek vykyne - asi za 10 minut, přilijeme 200 ml vlažné vody, 100 ml oleje, přidáme vaječný žloutek a vymícháme háky robota nebo ručně hladké, pružné, nelepivé a měkké těsto, podle potřeby přidáme trochu vlažné vody nebo mouky.

Těsto ihned vyklopíme na nepomoučněnou desku a vytvarujeme zlehka válec, který pokrájíme na 6 stejných částí. Každou část rozdělíme na 3 stejné dílky a rozválíme rukama na stejně dlouhé válečky, které spleteme do tvaru pletýnky.

Pletýnky přeložíme na plech s teflonovou fólií a ihned potřeme rozšlehaným bílkem a můžeme posypat hrubou solí, celým kmínem, mákem, sezamovým semínky nebo ponecháme hladké.

Bez dalšího kynutí vložíme pletýnky péct do trouby předehřáté na 230 °C. Pečeme asi 12 minut do pěkně zlato-žluté barvy. Pletýnky v troubě během pečení krásně nakynou. Upečené pletýnky vybereme a necháme na mřížce vychladnout.

Rychlé pletýnky servírujeme ke gulášům, sytým polévkám nebo natřeme čerstvým máslem a různě plníme pomazánkami, šunkou, salámem, jinými uzeninami, salátem, plátky masa, pečeným drůbežím masem, paštikami, různou zeleninou, vejci a jinými podle chuti.

Tyto pletýnky jsou velmi jemné, krásně nadýchané, lehoučké a vláčné i druhý den. Pletýnky jsou vhodné jako pohoštění, jako příloha i se sebou na výlety či do práce. Jsou vynikajícím domácím pečivem, které je rychle hotové a vždy čerstvé, ty z obchodu se jim nikdy nevyrovnají.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

Podobné recepty

Komentáře k receptu Rychlé pletýnky

Celkový počet komentářů: 2
  • Libchen
    Libchen

    Komentář k receptu Rychlé pletýnky

    Ahoj Odeto, mohla by jsi mít pravdu, kdyby se celé množství tekutin přidalo najednou. V recepte v prvém a v druhém odstavci je podrobně popsáno, co a jak třeba dělat, takže nehrozí.
    Děkuji za komentář a přeji Hezký den :-)

    23.10.2017 14:20:11

  • Odeta
    Odeta

    Pokud s kynutým těstem začínáte, nedávejte 200 ml vody. Mohlo by se taky stát, že těsto budete muset péct ve formě, na 500 g mouky je 400 ml tekutin hrozně moc.( 200ml voda, 100 ml olej, 100 ml mléko ).

    23.10.2017 13:51:04

Nalezeno receptů: 2

Přidat příspěvek k receptu Rychlé pletýnky

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.