Nejprve si připravíme ořechovou náplň do koláčů. Mléko s cukrem svaříme, vmícháme mleté ořechy a provaříme. Stáhneme z ohně, zahustíme piškotovou strouhankou a ochutíme vanilkovým cukrem, rumem a trochou nastrouhané citronové kůry. Ořechovou náplň necháme vychladnout a pak s ní plníme těsto.
Do mísy vsypeme polohrubou mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí, posypeme ho lžící cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Zamícháme. Přidáme 2 žloutky, špetku soli, rozpuštěné vlažné máslo a zbylý cukr. Vypracujeme těsto.
Těsto bez vykynutí si trháme na stejně velké kousky, které tvarujeme do koule a klademe na pečícím papírem vyložený plech. Skleničkou nebo žárovkou zploštíme střed a naplníme ořechovou nádivkou. Okraje koláčů potřeme rozšlehaným žloutkem.
Rychlé ořechové koláče upečeme v dobře vyhřáté troubě dozlatova.