těsto | ||
---|---|---|
2 ks | vejce | |
2 lžíce | med | |
13 dkg | cukr moučka | |
1 lžíce | soda | |
30 dkg | hladká mouka | |
5 dkg | tuk na pečení | |
2 lžičky | perníkové koření | |
na potření | ||
2 ks | vejce | |
poleva | ||
1 lžička | solamyl | |
2 ks | bílek | |
0.5 ks | citron | |
30 dkg | cukr moučka |
V malém hrnci rozpustíme za stálého míchání tuk na pečení se 2 lžícemi medu a 13 dkg cukru. Základ přelijeme do mísy, přidáme 2 vejce, perníkové koření a postupně vmícháme hladkou mouku. Nakonec přidáme sodu. Těsto vypracujeme a necháme chvíli uležet na chladném místě. Na pomoučeném vále vyválíme asi 0,5 centimetru silný plát a z něho pomocí tvořítek vykrajujeme různé tvary. Ty přeložíme nožem na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme zprudka v předehřáté troubě asi 3 minuty, dokud perníčky nemají růžovou barvu. Upečené světlé medové perníčky, ještě horké, potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Na polevu smícháme cukr, bílky a šťávu z 1/2 citronu a šleháme ručním šlehačem tak dlouho, dokud nevznikne hladká bílá hmota. Polevou naplníme malý celofánový sáček. Na sáčku ustřihneme 1 růžek. Tlakem vymačkáváme prostřiženým růžkem polevu ze sáčku a podle fantazie perníčky zdobíme. Polevu na perníčcích necháme zaschnout do druhého dne. Světlé medové perníčky moc dobře voní a chutnají, můžeme je ale použít i jako vánoční ozdoby. A pokud je nesníte, ozdoby vydrží i na další Vánoce.
Vánoční perníčky na poslední chvíli: 6 receptů na hned měkké perníčky
Pokud se ještě chystáte na poslední sladké vánoční pečení, máme pro vás dobrou zprávu. S těmito recepty na perníčky zazáříte, protože jsou měkké hned po upečení a na slavnostní stůl k ostatnímu cukroví je můžete přidat v mžiku. Se zdobením vám rádi pomohou i děti, kterým tak čekání na Ježíška zpříjemníte.
Autor:Dana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena