0.8 hrnku | cukr | |
0.5 hrnku | olej | |
3 ks | vejce | |
máslo | ||
0.5 hrnku | mléko | |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva | |
1 hrnek | hladká mouka | |
1 hrnek | mleté ořechy |
1. Připravíme si veškeré uvedené suroviny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme. Smícháme ji cukrem a ořechy. Nyní do všech suchých ingrediencí vmícháme tekuté - vejce, olej, mléko. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, pokud máme robota, usnadníme si práci.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Podle příležitosti si vybereme a vymastíme nádobu, do které těsto nalijeme. Bábovku zkoušíme klasicky špejlí a pečeme ji asi 30 minut.
3. Po upečení necháme ořechovou bábovku vychladnout a opatrně vyklopíme z formy. Pokud jsme formu dobře vymazali a vysypali, mělo by to jít snadno. Před podáváním bábovku lehce pocukrujeme.
Tip k přípravě bábovky:
Místo mletých ořechů lze použít hrubá mouka, tak připravíme obyčejnou bábovku. K té jsou dobré rozinky, celé ořechy, kousky čokolády nebo rozmačkaný banán. Těsto lze libovolně obměňovat podle toho, co máme rádi.
Foto: Shutterstock.com
Recept na dýňovou bábovku s ořechy krok za krokem
Dýně má nespočet možných využití. Skvěle se vyjímá i při pečení sladkých moučníků. Dnes si z dýně upečeme jemnou bábovku, kterou doplníme kousky vlašských ořechů. U nás sklidila nevídaný úspěch!
Za hodinu na stole: Cuketová bábovka krok za krokem
Recept na skvělou cuketovou bábovku, která je kyprá, vláčná a voní po perníkovém koření. Stačit vám bude jedna miska a hrnek jako odměrka. Nepotřebujete šlehač ani váhu.
Pečeme bábovku: Naučíme vás třenou i kynutou variantu
Dnešní díl malého seriálu článků o tradičních českých receptech věnujeme přípravě bábovky. A to jak bábovky kynuté, tak bábovky třené. A příprava je opět krok za krokem.
Autor:StřeLenka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena