
Rychlá domácí majonéza
Chutná stejně jako oblíbená majonéza Hellmanns.
-
4,4
280×
-
20 min
-
61×
Chutná stejně jako oblíbená majonéza Hellmanns.
280×
20 min
61×
1 lžička
2 dl
1 dl
7596 kJ / 1814,4 kCal
(na 1 porci)
Do vysoké nádobky si nalijeme mléko a přiléváme olej - na 1 díl mléka jsou 2 díly oleje. Šleháme ručním tyčovým šlehačem (ne metličkami) do zhoustnutí. Olej přidáváme, dokud není majonéza tuhá.
Vyšlehanou majonézu ochutíme solí, octem, pepřem a hořčicí. Každý si vylepší podle své chuti. Domácí majonéza podle tohoto receptu je opravdu vynikající.
Jak se tohle může někomu nepovést. Ale zkusím dát pár tipů pro ty, co chtějí vyzkoušet. Na tomhle receptu je nejdůležitější VYSOKÁ nádoba (klidně půllitr) a TYČOVÝ mixér - ten s těmi noži, žádné metličky. Jde to i v jiných mixérech, ale tohle je základ a musí se povést každému. Jestli se rozhodnete pro majonézu z vajec nebo mléka je jedno, důležitý je postup. V létě preferuji z mléka - i když vím, že pravá majo je z vajec. Jeden díl mléka (plnotučné, polotučné, z lednice - je to jedno) a dva díly slunečnicového oleje (olivový ne! bude to hořké). Olej může být v lednici nebo pokojové teploty, je to jedno. Klidně přidejte rovnou sůl, pepř, lžičku hořčice, trochu octa nebo citronu, špetku cukru. Další dochucení bych dělala až potom. Vemte tyčový mixér a přicucněte ho na dno nádoby. Pak ho teprve pusťte a pár sekund čekejte. Sami uvidíte, jak majonéza houstne. Můžete začít mixér nadzvedávat - pomalu. Asi za 15 sekund máte komplet hotovo. Jde to různými způsoby, ale tenhle je naprosto blbuvzdorný, takže ještě jednou - mixér na dno a nechte ho dělat svou práci. Aź když bude skoro vše husté, pomalu zvedejte. Musí se to povést!
dělám to už několikrát můžu si to dovolit máme slepice několikrát jo jindy zase ne myslel jsem že je důležité mít pokojovou teplotu ingrediencí ale dnes se mě to zase nepovedlo možná zvedám brzy tyčový mikser fakt už nevím
mléko a olej není majolka. To je jako bych líbal ženu přes kalhotky!!!!
Ahojte, tak se musím pochválit. Na poprvé a přesto velmi jedlé. Dodržela jsem rady a mixovala tyčovým mixérem a pomalu zalévala olejem Zhoustlo po necelých dvou deckách oleje a během chviličky. Dochucovala jsem plnotučnou hořčicí, solí, pepřem, citr. šťávou a mrskla jsem do toho ještě 2 kávové lžičky hustšího bílého jogurtu. Jako že na odlehčení...Jo a asi na špičku kávové lžičky krupicového cukříku. Příště to vytuním ještě najemno nastrouhanou okurkou. Asi se mohu zcela v klidu vyprdnout na skvělé Hellmans aj. dobrůtky, které jsou plné konzervantů a věcí, o kterých nemáme tucha. Díky za základní recept!
Myslím, že když to vytuníte bude i domácí tatarka .D