reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Rugelach - sladké židovské pečivo

Recept na sladké židovské pečivo z máslovo-sýrovo-smetanového těsta, které je naplněné chutnou ořechovou náplní. Rugelach se peče na významné židovské svátky.


  • 2,9

    23×

    2,9 23
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

náplň

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 044 hodnocení

Videorecept: Domácí sekaná z krůtího masa doladěná k dokonalosti

27. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 763 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

Chutě babího léta od pondělí do pátku

26. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

KVÍZ: Vyznáte se v houbách? Prověřte si znalosti v našem testu

26. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Tímto obědem potěšíte celou rodinu: Výborné boloňské špagety krok za krokem

26. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 296 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 703 hodnocení

Čokoláda jako hlavní surovina: Dezerty a moučníky pro čokoholiky

25. 10. 2020

Postup přípravy

Do mísy dáme kyselou smetanu, smetanový krémový sýr a čerstvé máslo pokrájené na kostky. Spolu vymícháme na hladký krém, do kterého přidáme cukr krupici, sůl, hladkou mouku extra speciál a v robotu mísíme na hladké nelepivé těsto, dokud se těsto nespojí a neodděluje od stěn nádoby.

Těsto dáme na jemně pomoučněnou desku, ještě ho promísíme rukama, vytvarujeme z něj válec a rozdělíme na 4 části. Z každé části uděláme bochníček, který zabalíme do fresh fólie a odložíme na noc odpočívat do chladničky.

Ráno jeden bochníček vybereme z chladničky, dáme ho na pomoučněnou desku, pomoučníme jemně i váleček a těsto rozválíme od středu směrem k okrajům za stálého otáčení do kruhu na tloušťku asi 2 - 3 mm. Pokud se nám roztřepí trochu okraje, to vůbec nevadí, s těstem se výborně pracuje.

Nyní vezmeme rozevírací dortovou formu, odstraníme její dno a obvodem formy vykrojíme z těsta pěkný pravidelný kruh s hladkými okraji, které objedeme ostrým nožem a odstraníme odkrojené zbytky těsta. Použila jsem dortovou formu o průměru 26 cm.

Předtím připravíme náplň. Do mixéru dáme na kostky rozdělenou čokoládu a celé vlašské ořechy, které jsme předtím na pánvi opražili na sucho a nechali vychladnout. Přidáme domácí jahodovou zavařeninu, hnědý cukr a rum, všechno spolu nahrubo rozsekáme, čímž máme náplň hotovou.

Na kruh těsta naneseme rovnoměrně připravenou náplň, nejlépe jde roztírání dlaní, náplň uhladíme do tenčí vrstvy dlaněmi, přitom ponecháme na obvodu asi 2,5 cm volný pás těsta.

Kruh těsta s náplní rozdělíme ostrým nožem na 8 stejných trojúhelníků. Každý trojúhelník svineme od širší části ke špičce a máme Rugelach ve tvaru rohlíku. Stejně postupujeme s ostatními bochníčky těsta.

Rugelach přeneseme na plech s teflonovou fólii, potřeme je směsí vejce vyšlehaného s vodou, cukrem krupice a mletou skořicí. Vložíme péct do trouby vyhřáté na 190 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Pečeme asi 20 až 25 minut, dokud bude povrch pěkné zlato-hnědé barvy. Upečené Rugelach necháme vychladnout na mřížce.

Rugelach - sladké židovské pečivo servírujeme na podnose k dobrému espressu. Je to vynikající sváteční sladké pohoštění pro návštěvy, které je na povrchu příjemně křupavé, uvnitř měkké s několika stočenými vrstvami těsta a naplněné úžasně chutnou sladkou náplní z čokolády, jahod a ořechů, provoněné rumem a skořicí.

Rugelach nejlépe chutná vlažné. Rugelach je sváteční židovské sladké pečivo s různými chutnými náplněmi, které je mimořádné oblíbené nejen mezi Židy, ale i na celém světě. Tradičně se připravuje na významné židovské svátky jako například na Chanuka - židovské Vánoce, Roš ha-šana, což je židovský Nový rok, také na svátek Shavuot, ale může se upéct i po celý rok.

Těsto v složení se může v něčem odlišovat u Rugelach v závislosti na oblasti obývané Židy. V tomto receptu je těsto amerických Židů, kteří si zvolili jako základ od Jidiš východoevropských Židů jako těsto na Kipferl. Původně tento název znamená v překladu rohlíky, v kterých je i čerstvé droždí, jinak těsto na Rugelach je bez droždí.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Rugelach - sladké židovské pečivo

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.