reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Rizoto s quionoou a pečenou zeleninou

Skvělé bio rizoto se sezónní zeleninou.


  • 4,7

    12×

    4,6 12
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 816 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 032 hodnocení

Jednoduše skvělý! Jablečný koláč s drobenkou krok za krokem

26. 9. 2020

Bábovka

4,7 1 754 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 851 hodnocení

Umíte správně skladovat potraviny? Prověřte se v našem testu!

26. 9. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 142 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 218 hodnocení

Jako od maminky: Segedínský guláš krok za krokem

26. 9. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 612 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 799 hodnocení

Víkendové pečení: Úžasně vláčná jablková bábovka s ořechy

26. 9. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 293 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 697 hodnocení

Plán pečení na víkend: Vrhněte se na domácí pečivo!

26. 9. 2020

Postup přípravy

Nejprve si očistěte zeleninu a nakrájejte ji na hodně velké kusy (papriku třeba na kostičky 5 x 5 cm, cibuli na široké půlměsíce a cukety na 1-2 cm široké šikmé plátky). Zeleninu smíchejte s olejem, solí, prolisovaným česnekem a bylinným peprníkem a dejte v hlubokém pekáči do trouby.

Nejprve pečte na 200 stupňů cca 20 minut zakryté, dalších 20 minut pečte na 180 stupňů v odkrytém pekáči. Cuketu přidávám později - tak po 20 minutách, aby nebyla blátivá. Zelenina pustí šťávu. Můžete samozřejmě péct i celou dobu na 180 a nijak zeleninu nekontrolovat, protože pustí šťávu. Na pečení zeleniny počítejte cca 3/4 hodiny, ale může se péct i hodinu, podle toho, tak velké kusy jste nakrájeli. Také záleží na druzích zeleniny - samozřejmě, zimní zelenina se peče déle než letní. Výsledkem by měla být úžasně dobrá, měkká pečená zelenina se šťávou.

Mezitím properte quinou a rýži a dejte je společně vařit podle základního receptu na uvaření quinoy. Vůbec nevadí, pokud bude rýže trošku rozvařená.

Nakonec do pekáče se zeleninou zamíchejte uvařenou rýži s quinoou, dochuťte citronem a dle potřeby solí, pepřem či peprníkem. Výhodou je, že jídlo můžete udržovat i delší dobu v mírně vyhřáté troubě, a stále je skvělé.

Skvělou přísadou je nastrouhaný parmezán a hrst čerstvých bylinek.

Obměna:
Místo quinoy a bílé rýže můžete použít i jiné druhy uvařených obilovin. Jídlo je výborné s ječnými kroupami, naturální rýží i s jáhlami. A samozřejmě také s těstovinami či bulgurem.

BioAbecedář Hanky Zemanové
Zdroj:
BioAbecedář Hanky Zemanové, vydal Smart Press, 2010

Základní příručka pro všechny, kdo se zajímají o kvalitu jídla, zdraví a o bio.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Rizoto s quionoou a pečenou zeleninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.