Na kapce olivového oleje necháme zpěnit na jemno nakrájenou červenou cibuli, ke které přidáme tenké proužky syrové červené řepy. Není nutné řepu s cibulí nijak extra dlouho restovat, takže přidáme rýži a necháme ji chvíli na pánvi, dokud nezačne jemně syčet. To je znamení k tomu, abychom přidali 1 dl suchého červeného vína, které necháme téměř odpařit. Pokud si člověk není jistý, jaké červené víno použít, mám jednu radu za všechny peníze. Pokud se nebojíte si víno nalít do sklenky sami pro sebe a s chutí ho vypijete, je to to pravé i na vaření.
Jakmile z vína na pánvi téměř nic nezůstane, je čas na vývar, který musíme postupně přilévat, dokud nebude rýže uvařená. Na pánvi musí být pořád tekutina, aby rizoto nebylo suché! V tomto bodě je ideální použít trochu soli. Záleží také, jak výrazný a dochucený je vývar. Jakmile máme pocit, že je rýže tak akorát, přidáme k ní parmazán. Tady už není potřeba nijak extra přitápět pod kotlem, tedy pokud máme parmezán na hoblinky. Měl by se celý rozpustit. Pak přijde na řadu máslo a tymián. Rizoto rozhodně nezapomeneme ochutnat, jestli není potřeba přidat trošku více soli nebo pepře.
Rizoto s červenou řepou a parmazánem ihned podáváme. Ozdobíme hoblinkami parmazánu, bylinkou či kouskem opečené uzeniny.