reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

4. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Rib eye steak s chřestem, holandskou omáčkou a pečeným bramborem

Rib eye steak s chřestem, holandskou omáčkou a pečeným bramborem

Vyzkoušejte recept na steak z hovězího vysokého roštěnce, který výborně doplňuje zelený chřest s holandskou omáčkou a do křupava pečené rané brambory.


  • 4,1

    30×

    4 30
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

omáčka

podle chuti

podle potřeby

příloha



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 545 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 813 hodnocení

Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity

18. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 660 hodnocení

Tip na podzimní večery: Recept na pečený čaj krok za krokem

17. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Recept na jablečný mřížkový koláč krok za krokem

17. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 560 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Posilte si imunitu díky rakytníku

17. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 533 hodnocení

Přírodní lékárnička: Hlávkové zelí a jeho využití nejen v kuchyni

16. 9. 2019

Postup přípravy

Vysoký roštěnec na rib eye steak očistíme, lehce rukou naklepeme, z obou stran potřeme silnou vrstvou olivového oleje, osolíme hrubou solí a opepříme čerstvě mletým černým pepřem. Steak necháme při pokojové teplotě asi 30 minut odležet.

Mezitím připravíme brambory. Větší rané neoloupané brambory očistíme pod tekoucí vodou a nakrájíme na čtvrtky. Pak brambory vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 10 - 15 minut. Do poloměkka uvařené brambory slijeme, zakryjeme poklicí a po dvou minutách silně protřeseme. Poté je rozložíme v jedné vrstvě do zapékací mísy, osolíme, silně potřeme olivovým olejem a v předehřáté troubě pečeme při 220 °C asi 40 minut dozlatova. Během pečení brambory několikrát otočíme.

Jako přílohu uvaříme chřest. Chřest omyjeme, dřevnaté konečky odřízneme a případně tvrdší slupku oloupeme. Stonky svážeme potravinovou nití. Ve vyšším hrnci přivedeme k varu vodu s bílým vínem, solí, cukrem a lžící másla. Pak vložíme chřest a vaříme nastojato (špičkami nahoru) asi 3 - 5 minut, aby byl akorát na skus. Uvařený chřest ihned ochladíme studenou vodou a necháme okapat.

Připravíme si holandskou omáčku. V malém kastrůlku povaříme asi 3 minuty vinný ocet, bílé víno, vývar z chřestu a pepř. Ochucenou zálivku necháme zcela vychladnout. Máslo rozpustíme. Připravíme si hrnec s vroucí vodou (voda musí jen pouštět malé bublinky), na který postavíme mísu se žloutky. Ke žloutkům přidáme 2 lžíce studené zálivky a pilně šleháme, dokud nevznikne bohatá světlá pěna. Dbáme na to, aby se vejce nesrazila. Pak postupně přiléváme přepuštěné máslo, mísu již odstavíme z tepla a šleháme, dokud máslo omáčku nezahustí. Nakonec do omáčky zašleháme podle chuti sůl, pepř a citronovou šťávu.

Odležený steak zprudka opečeme na dobře rozpálené suché pánvi. Nejdříve pečeme z jedné strany přibližně 3 minuty, pak teplotu o třetinu snížíme, maso otočíme a pečeme další asi 3 - 4 minuty. Opečený steak přeložíme do zapékací misky a vložíme na 6 minut do horké trouby předehřáté na 220 °C. Poté maso vyjmeme z trouby, položíme na něj lžičku másla, zakryjeme a necháme ještě dalších 5 - 7 minut odpočinout (dojít).

Hotový Rib eye steak šikmým řezem rozkrojíme na 4 stejné plátky, rozdělíme po dvou kusech na porce a přelijeme vypuštěnou šťávou s máslem. Steak obložíme zeleným chřestem přelitým holandskou omáčkou a opečenými bramborami. Rib eye steak s chřestem, holandskou omáčkou a pečeným bramborem podáváme jako hlavní chod, který je vhodný pro slavnostní příležitosti.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Rib eye steak s chřestem, holandskou omáčkou a pečeným bramborem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.