reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

4. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Rib eye steak s chřestem, holandskou omáčkou a pečeným bramborem

Rib eye steak s chřestem, holandskou omáčkou a pečeným bramborem

Vyzkoušejte recept na steak z hovězího vysokého roštěnce, který výborně doplňuje zelený chřest s holandskou omáčkou a do křupava pečené rané brambory.


  • 4,0

    31×

    3,9 31
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

omáčka

podle chuti

podle potřeby

příloha



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 816 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 032 hodnocení

Jednoduše skvělý! Jablečný koláč s drobenkou krok za krokem

26. 9. 2020

Bábovka

4,7 1 754 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 851 hodnocení

Umíte správně skladovat potraviny? Prověřte se v našem testu!

26. 9. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 142 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 218 hodnocení

Jako od maminky: Segedínský guláš krok za krokem

26. 9. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 612 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 799 hodnocení

Víkendové pečení: Úžasně vláčná jablková bábovka s ořechy

26. 9. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 293 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 697 hodnocení

Plán pečení na víkend: Vrhněte se na domácí pečivo!

26. 9. 2020

Postup přípravy

Vysoký roštěnec na rib eye steak očistíme, lehce rukou naklepeme, z obou stran potřeme silnou vrstvou olivového oleje, osolíme hrubou solí a opepříme čerstvě mletým černým pepřem. Steak necháme při pokojové teplotě asi 30 minut odležet.

Mezitím připravíme brambory. Větší rané neoloupané brambory očistíme pod tekoucí vodou a nakrájíme na čtvrtky. Pak brambory vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 10 - 15 minut. Do poloměkka uvařené brambory slijeme, zakryjeme poklicí a po dvou minutách silně protřeseme. Poté je rozložíme v jedné vrstvě do zapékací mísy, osolíme, silně potřeme olivovým olejem a v předehřáté troubě pečeme při 220 °C asi 40 minut dozlatova. Během pečení brambory několikrát otočíme.

Jako přílohu uvaříme chřest. Chřest omyjeme, dřevnaté konečky odřízneme a případně tvrdší slupku oloupeme. Stonky svážeme potravinovou nití. Ve vyšším hrnci přivedeme k varu vodu s bílým vínem, solí, cukrem a lžící másla. Pak vložíme chřest a vaříme nastojato (špičkami nahoru) asi 3 - 5 minut, aby byl akorát na skus. Uvařený chřest ihned ochladíme studenou vodou a necháme okapat.

Připravíme si holandskou omáčku. V malém kastrůlku povaříme asi 3 minuty vinný ocet, bílé víno, vývar z chřestu a pepř. Ochucenou zálivku necháme zcela vychladnout. Máslo rozpustíme. Připravíme si hrnec s vroucí vodou (voda musí jen pouštět malé bublinky), na který postavíme mísu se žloutky. Ke žloutkům přidáme 2 lžíce studené zálivky a pilně šleháme, dokud nevznikne bohatá světlá pěna. Dbáme na to, aby se vejce nesrazila. Pak postupně přiléváme přepuštěné máslo, mísu již odstavíme z tepla a šleháme, dokud máslo omáčku nezahustí. Nakonec do omáčky zašleháme podle chuti sůl, pepř a citronovou šťávu.

Odležený steak zprudka opečeme na dobře rozpálené suché pánvi. Nejdříve pečeme z jedné strany přibližně 3 minuty, pak teplotu o třetinu snížíme, maso otočíme a pečeme další asi 3 - 4 minuty. Opečený steak přeložíme do zapékací misky a vložíme na 6 minut do horké trouby předehřáté na 220 °C. Poté maso vyjmeme z trouby, položíme na něj lžičku másla, zakryjeme a necháme ještě dalších 5 - 7 minut odpočinout (dojít).

Hotový Rib eye steak šikmým řezem rozkrojíme na 4 stejné plátky, rozdělíme po dvou kusech na porce a přelijeme vypuštěnou šťávou s máslem. Steak obložíme zeleným chřestem přelitým holandskou omáčkou a opečenými bramborami. Rib eye steak s chřestem, holandskou omáčkou a pečeným bramborem podáváme jako hlavní chod, který je vhodný pro slavnostní příležitosti.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Rib eye steak s chřestem, holandskou omáčkou a pečeným bramborem

    Celkový počet komentářů: 1

    • Miloslav
      Miloslav

      Po uležení v troubě vytekla veškerá šťáva.
      maso ztratilo křehkost.

      07.12.2019 15:53:46


    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Rib eye steak s chřestem, holandskou omáčkou a pečeným bramborem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.