Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud

2 h 40 min | moučník | 10 porcí | maďarská kuchyně | recept zobrazen: 681x
Autorem receptu je světoznámý cukrář z Budapešti pan Emile Gerbeaud. Jeho řezy jsou mimořádně oblíbené a pečou se po celém světě s úspěchem už 126 let.
Komentáře receptu 2
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

Polohrubou mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl a domácí vepřové sádlo, které dobře zpracujeme rukama s moukou na drobenku. Droždí rozdrobíme do misky, přidáme cukr, zalijeme vlažným mlékem, promícháme a necháme v teple vykynout, potom přidáme do mouky a s vejcem všechno zpracujeme na těsto.

Těsto necháme asi 1 hodinu kynout při pokojové teplotě. Potom těsto rozdělíme na 3 části a každou část vyválíme na tenko do tvaru obdélníku o něco menšího, než je hlubší plech velikosti 35 x 25 cm, který vysteleme papírem na pečení. Na dno pekáče vložíme spodní plát těsta, který nemá sahat až k okrajům plechu, protože jeho dalším kynutím k okraji pekáče dosáhne.

Plát těsta potřeme polovinou meruňkové marmelády a posypeme polovinou směsi z ořechů a cukru. Přikryjeme druhým plátem těsta a postup zopakujeme. Přikryjeme třetím plátem těsta tak, aby zakryl i náplň.

Povrch těsta propícháme vidličkou, přikryjeme čistou utěrkou, necháme kynout ještě 30 minut a poté vložíme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme 40 minut na funkci horní a dolní ohřev, až je povrch zbarvený pěkně do růžovo-hněda.

Moučník vybereme a necháme vychladnout. Potom vložíme do chladničky, aby se korpus dobře vychladil. Dále si připravíme čokoládovou polevu Ganache - recept zde. Polevou polijeme upečený moučník v pekáči, necháme chvíli odstát a odložíme ztuhnout do chladničky.

Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud po vychladnutí pokrájíme na obdélníkové řezy a podáváme. Autorem tohoto receptu je světoznámý cukrář Emile Gerbeaud, který přišel do Budapešti v roce 1884 na pozvání Henricha Kuglera, stal se jeho společníkem a převzal firmu.

Jeho cukrárnu navštěvovali králové, knížata, bohatí průmyslníci a magnáti. Tyto řezy se staly tak populárními, že se dodnes prodávají nejen v cukrárnách, ale pečou se i v domácnostech už více než 126 let s různými úpravami, a proto vkládám originál recept samotného autora.

Pan Emile Gerbeaud pocházel ze Švýcarska ze známé cukrářské rodiny, praxi získával po vyučení v Anglii a v Paříži a poté se stal spolumajitelem známé cukrárny v Budapešti, kterou nakonec převzal a stal se jejím majitelem. V Budapešti se oženil a usadil.

Emile Gerbeaud je stejně tak autorem salónek, máčených jazýčků, višní v čokoládě, prvních bonboniér a mnohých jiných sladkých dobrot známých po celém světě. Cukrárna Žerbo (od jména Gerbeaud - výslovnost z francouzštiny je žerbo) je doteď pod tímto jménem v Budapešti v provozu a prodávají se tam stále dodnes úspěšně tyto řezy a jiné jeho slavné dobroty.

autor receptu:

Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud

Počet přidaných receptů: 412

Ingredience

na porcí
Vaše cena 1699 běžně 3480 Kč sleva 51 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,5
slabší recept
18 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud

Recept se nachází v 25 kuchařkách
Libchen
Dobré recepty 287 receptů
Sladkosti  Krnovské tety
veraricna
Sladkosti Krnovské tety 4344 receptů
PEČENIE
KDI
PEČENIE 4343 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud

Celkový počet komentářů: 2
  • Komentář k receptu Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud Libchen 18.06.2017 08:59:15

    ahoj lumik, nejspíš ano, u mistra bylo místo veprového sádla pozdeji povoleno čerstvé máslo, ale marmeláda jenom meruňková. jsou to výborné rezy a lid si je prispúsbili dle vlastní chuti, najdeš je proto rúzne v národních lkucharkách celého sveta :-)
    moje skušenost je, že když použiju sádlo, vydrží dýl jako čerstvé, když se ihned nezjedí a zjedí, jenom se po nich zapráší :-)

  • lumik
    Komentář k receptu Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud lumik 18.06.2017 07:27:25

    podobné řezy peču leta,jen nedělám drobenku a používám máslo ,marmeládu dávám spíš jahodovou,ale určitě to byly původně tyto řezy

Nalezeno receptů: 2
Přidat příspěvek k receptu Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde




přidat nový recept