Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud

2 h 40 min | moučník | 10 porcí | maďarská kuchyně | recept zobrazen: 696x
Autorem receptu je světoznámý cukrář z Budapešti pan Emile Gerbeaud. Jeho řezy jsou mimořádně oblíbené a pečou se po celém světě s úspěchem už 126 let.
Komentáře receptu 2
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

Polohrubou mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl a domácí vepřové sádlo, které dobře zpracujeme rukama s moukou na drobenku. Droždí rozdrobíme do misky, přidáme cukr, zalijeme vlažným mlékem, promícháme a necháme v teple vykynout, potom přidáme do mouky a s vejcem všechno zpracujeme na těsto.

Těsto necháme asi 1 hodinu kynout při pokojové teplotě. Potom těsto rozdělíme na 3 části a každou část vyválíme na tenko do tvaru obdélníku o něco menšího, než je hlubší plech velikosti 35 x 25 cm, který vysteleme papírem na pečení. Na dno pekáče vložíme spodní plát těsta, který nemá sahat až k okrajům plechu, protože jeho dalším kynutím k okraji pekáče dosáhne.

Plát těsta potřeme polovinou meruňkové marmelády a posypeme polovinou směsi z ořechů a cukru. Přikryjeme druhým plátem těsta a postup zopakujeme. Přikryjeme třetím plátem těsta tak, aby zakryl i náplň.

Povrch těsta propícháme vidličkou, přikryjeme čistou utěrkou, necháme kynout ještě 30 minut a poté vložíme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme 40 minut na funkci horní a dolní ohřev, až je povrch zbarvený pěkně do růžovo-hněda.

Moučník vybereme a necháme vychladnout. Potom vložíme do chladničky, aby se korpus dobře vychladil. Dále si připravíme čokoládovou polevu Ganache - recept zde. Polevou polijeme upečený moučník v pekáči, necháme chvíli odstát a odložíme ztuhnout do chladničky.

Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud po vychladnutí pokrájíme na obdélníkové řezy a podáváme. Autorem tohoto receptu je světoznámý cukrář Emile Gerbeaud, který přišel do Budapešti v roce 1884 na pozvání Henricha Kuglera, stal se jeho společníkem a převzal firmu.

Jeho cukrárnu navštěvovali králové, knížata, bohatí průmyslníci a magnáti. Tyto řezy se staly tak populárními, že se dodnes prodávají nejen v cukrárnách, ale pečou se i v domácnostech už více než 126 let s různými úpravami, a proto vkládám originál recept samotného autora.

Pan Emile Gerbeaud pocházel ze Švýcarska ze známé cukrářské rodiny, praxi získával po vyučení v Anglii a v Paříži a poté se stal spolumajitelem známé cukrárny v Budapešti, kterou nakonec převzal a stal se jejím majitelem. V Budapešti se oženil a usadil.

Emile Gerbeaud je stejně tak autorem salónek, máčených jazýčků, višní v čokoládě, prvních bonboniér a mnohých jiných sladkých dobrot známých po celém světě. Cukrárna Žerbo (od jména Gerbeaud - výslovnost z francouzštiny je žerbo) je doteď pod tímto jménem v Budapešti v provozu a prodávají se tam stále dodnes úspěšně tyto řezy a jiné jeho slavné dobroty.

autor receptu:

Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud

Počet přidaných receptů: 413

Ingredience

na porcí
Vaše cena 2799 běžně 3999 Kč sleva 30 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,5
slabší recept
18 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud

Recept se nachází v 25 kuchařkách
Libchen
Dobré recepty 289 receptů
Sladkosti  Krnovské tety
veraricna
Sladkosti Krnovské tety 4346 receptů
PEČENIE
KDI
PEČENIE 4344 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud

Celkový počet komentářů: 2
  • Komentář k receptu Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud Libchen 18.06.2017 08:59:15

    ahoj lumik, nejspíš ano, u mistra bylo místo veprového sádla pozdeji povoleno čerstvé máslo, ale marmeláda jenom meruňková. jsou to výborné rezy a lid si je prispúsbili dle vlastní chuti, najdeš je proto rúzne v národních lkucharkách celého sveta :-)
    moje skušenost je, že když použiju sádlo, vydrží dýl jako čerstvé, když se ihned nezjedí a zjedí, jenom se po nich zapráší :-)

  • lumik
    Komentář k receptu Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud lumik 18.06.2017 07:27:25

    podobné řezy peču leta,jen nedělám drobenku a používám máslo ,marmeládu dávám spíš jahodovou,ale určitě to byly původně tyto řezy

Nalezeno receptů: 2
Přidat příspěvek k receptu Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak správně vybírat letní obuv?

    Jak správně vybírat letní obuv?

    Léto máme všichni rádi, ale naše nohy mohou v parnu trpět. Zvlášť, když jim nedopřejeme vzdušnou obuv a necháme je potit se v uzavřené a neprodyšné obuvi. Trápí nás nejen odřené paty, malíčky a utlačované palce, zpocené a horoucí nohy, ale od nohou pak trpí i celé tělo dyskomfortem a naše celková tělesná i duševní pohoda klesá.

  • Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Chcete letos zažít adrenalin na vodě? Nebo se jen lehce nechat unášet po klidné hladině malé říčky? Než někde zavoláte klasické vodácké "ahoooj", věnujte pečlivou pozornost přípravě. Její základní parametry spočívají právě v tom, kam vlastně chcete jet.




přidat nový recept