reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud

Autorem receptu je světoznámý cukrář z Budapešti pan Emile Gerbeaud. Jeho řezy jsou mimořádně oblíbené a pečou se po celém světě s úspěchem už 126 let.


  • 2,9

    21×

    2,9 21
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

náplň

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 577 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Recept na linecké těsto krok za krokem

15. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 611 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 685 hodnocení

10+1 otázek: Tuky jsou pro tělo nepostradatelné, kterým se však raději vyhýbat?

14. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 174 hodnocení

Recept na vánoční perníčky krok za krokem

14. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 571 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 684 hodnocení

Příprava smaženého sýru podle šéfkuchaře

14. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 554 hodnocení

Videorecept: Vafle z ječné mouky - rychlá svačinka, se kterou u dětí zabodujete!

13. 11. 2019

Postup přípravy

Polohrubou mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl a domácí vepřové sádlo, které dobře zpracujeme rukama s moukou na drobenku. Droždí rozdrobíme do misky, přidáme cukr, zalijeme vlažným mlékem, promícháme a necháme v teple vykynout, potom přidáme do mouky a s vejcem všechno zpracujeme na těsto.

Těsto necháme asi 1 hodinu kynout při pokojové teplotě. Potom těsto rozdělíme na 3 části a každou část vyválíme na tenko do tvaru obdélníku o něco menšího, než je hlubší plech velikosti 35 x 25 cm, který vysteleme papírem na pečení. Na dno pekáče vložíme spodní plát těsta, který nemá sahat až k okrajům plechu, protože jeho dalším kynutím k okraji pekáče dosáhne.

Plát těsta potřeme polovinou meruňkové marmelády a posypeme polovinou směsi z ořechů a cukru. Přikryjeme druhým plátem těsta a postup zopakujeme. Přikryjeme třetím plátem těsta tak, aby zakryl i náplň.

Povrch těsta propícháme vidličkou, přikryjeme čistou utěrkou, necháme kynout ještě 30 minut a poté vložíme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme 40 minut na funkci horní a dolní ohřev, až je povrch zbarvený pěkně do růžovo-hněda.

Moučník vybereme a necháme vychladnout. Potom vložíme do chladničky, aby se korpus dobře vychladil. Dále si připravíme čokoládovou polevu Ganache - recept zde. Polevou polijeme upečený moučník v pekáči, necháme chvíli odstát a odložíme ztuhnout do chladničky.

Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud po vychladnutí pokrájíme na obdélníkové řezy a podáváme. Autorem tohoto receptu je světoznámý cukrář Emile Gerbeaud, který přišel do Budapešti v roce 1884 na pozvání Henricha Kuglera, stal se jeho společníkem a převzal firmu.

Jeho cukrárnu navštěvovali králové, knížata, bohatí průmyslníci a magnáti. Tyto řezy se staly tak populárními, že se dodnes prodávají nejen v cukrárnách, ale pečou se i v domácnostech už více než 126 let s různými úpravami, a proto vkládám originál recept samotného autora.

Pan Emile Gerbeaud pocházel ze Švýcarska ze známé cukrářské rodiny, praxi získával po vyučení v Anglii a v Paříži a poté se stal spolumajitelem známé cukrárny v Budapešti, kterou nakonec převzal a stal se jejím majitelem. V Budapešti se oženil a usadil.

Emile Gerbeaud je stejně tak autorem salónek, máčených jazýčků, višní v čokoládě, prvních bonboniér a mnohých jiných sladkých dobrot známých po celém světě. Cukrárna Žerbo (od jména Gerbeaud - výslovnost z francouzštiny je žerbo) je doteď pod tímto jménem v Budapešti v provozu a prodávají se tam stále dodnes úspěšně tyto řezy a jiné jeho slavné dobroty.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud

    Celkový počet komentářů: 2

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud

      ahoj lumik, nejspíš ano, u mistra bylo místo veprového sádla pozdeji povoleno čerstvé máslo, ale marmeláda jenom meruňková. jsou to výborné rezy a lid si je prispúsbili dle vlastní chuti, najdeš je proto rúzne v národních lkucharkách celého sveta :-)
      moje skušenost je, že když použiju sádlo, vydrží dýl jako čerstvé, když se ihned nezjedí a zjedí, jenom se po nich zapráší :-)

      18.06.2017 08:59:15

    • lumik
      lumik

      Komentář k receptu Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud

      podobné řezy peču leta,jen nedělám drobenku a používám máslo ,marmeládu dávám spíš jahodovou,ale určitě to byly původně tyto řezy

      18.06.2017 07:27:25


    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.