Polohrubou mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl a domácí vepřové sádlo, které dobře zpracujeme rukama s moukou na drobenku. Droždí rozdrobíme do misky, přidáme cukr, zalijeme vlažným mlékem, promícháme a necháme v teple vykynout, potom přidáme do mouky a s vejcem všechno zpracujeme na těsto.
Těsto necháme asi 1 hodinu kynout při pokojové teplotě. Potom těsto rozdělíme na 3 části a každou část vyválíme na tenko do tvaru obdélníku o něco menšího, než je hlubší plech velikosti 35 x 25 cm, který vysteleme papírem na pečení. Na dno pekáče vložíme spodní plát těsta, který nemá sahat až k okrajům plechu, protože jeho dalším kynutím k okraji pekáče dosáhne.
Plát těsta potřeme polovinou meruňkové marmelády a posypeme polovinou směsi z ořechů a cukru. Přikryjeme druhým plátem těsta a postup zopakujeme. Přikryjeme třetím plátem těsta tak, aby zakryl i náplň.
Povrch těsta propícháme vidličkou, přikryjeme čistou utěrkou, necháme kynout ještě 30 minut a poté vložíme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme 40 minut na funkci horní a dolní ohřev, až je povrch zbarvený pěkně do růžovo-hněda.
Moučník vybereme a necháme vychladnout. Potom vložíme do chladničky, aby se korpus dobře vychladil. Dále si připravíme čokoládovou polevu Ganache -
recept zde. Polevou polijeme upečený moučník v pekáči, necháme chvíli odstát a odložíme ztuhnout do chladničky.
Řezy žerbo podle cukráře Gerbeaud po vychladnutí pokrájíme na obdélníkové řezy a podáváme. Autorem tohoto receptu je světoznámý cukrář Emile Gerbeaud, který přišel do Budapešti v roce 1884 na pozvání Henricha Kuglera, stal se jeho společníkem a převzal firmu.
Jeho cukrárnu navštěvovali králové, knížata, bohatí průmyslníci a magnáti. Tyto řezy se staly tak populárními, že se dodnes prodávají nejen v cukrárnách, ale pečou se i v domácnostech už více než 126 let s různými úpravami, a proto vkládám originál recept samotného autora.
Pan Emile Gerbeaud pocházel ze Švýcarska ze známé cukrářské rodiny, praxi získával po vyučení v Anglii a v Paříži a poté se stal spolumajitelem známé cukrárny v Budapešti, kterou nakonec převzal a stal se jejím majitelem. V Budapešti se oženil a usadil.
Emile Gerbeaud je stejně tak autorem salónek, máčených jazýčků, višní v čokoládě, prvních bonboniér a mnohých jiných sladkých dobrot známých po celém světě. Cukrárna Žerbo (od jména Gerbeaud - výslovnost z francouzštiny je žerbo) je doteď pod tímto jménem v Budapešti v provozu a prodávají se tam stále dodnes úspěšně tyto řezy a jiné jeho slavné dobroty.