reklama
hledat uživatel
       

Ingredience

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 829 hodnocení

Recept na boloňské špagety krok za krokem

23. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 674 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

23. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Videorecept: Úžasně jednoduchý ovocný drobenkáč

22. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 674 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 270 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 544 hodnocení

Recept na domácí pizzu Margherita krok za krokem

21. 10. 2019

Postup přípravy

Do mouky uděláme důlek. Do vlažné vody rozklepneme vejce. Rozšleháme a přidáme sůl a rozpuštěný tuk. Vše vlijeme do mouky a zpracováváme ručně těsto tak dlouho, dokud není lesklé, tažné a nechytá se na vál ani na ruce.

Z těsta vytvoříme bochánek, který na 30 minut přikryjeme nahřátým hrncem. Na stůl si dáme ubrus, který pomoučníme a doprostřed umístíme bochánek, který potřeme tukem. Od středu lehce rozválíme na menší placku a tu začneme opatrně hřbetem rukou vytahovat od středu přes kraje stolu. Silné okraje krouživým pohybem odtrhneme, aby se těsto netrhalo. Toto těsto můžeme použít na noky. Těsto necháme ještě 15 minut oschnout. Zatím si připravíme náplně.

Náplň 1: umletým mákem posypeme těsto, na to dáme vypeckované třešně (višně, borůvky nebo jiné ovoce). Posypeme cukrem a pokropíme rozpuštěným máslem.

Náplň 2: hlávkové zelí jemně nakrájíme a posekáme na drobno, osolíme a vymačkáme vodu. Do hrnce s olejem dáme opražit 4 kostky cukru a do toho zelí a sůl. Vše opražíme do červena. Dáme na těsto a pomažeme hustou smetanou lze použít i kedlubny. Další náplně: ořechy, jablka, maso, šunka a jiné.

Těsto pokryjeme plnidlem a pokropíme rozpuštěným máslem nebo sádlem. Potom ještě přetáhneme těsto přesahující okraj stolu a toto pokryjeme plnidlem a pokropíme tukem. Potom pomalu a lehce zavinujeme ubrusem a přendáme na pečící papír na pekáč. Je-li závin dlouhý, buď ho na pekáči zkroutíme nebo rozřežeme na menší kousky.

Retes vkládáme do rozpálené trouby, ale nepečeme příliš prudce. Pečeme asi 30 minut. Před pečením potřeme mlékem a během pečení kropíme mlékem a tukem.

Upečený závin retes necháme vychladnout a můžeme podávat.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Retes

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.